Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μμε πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου

Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μμε πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Μέρκελ: Καταλήξαμε στα βασικά σημεία

Μιλώντας μετά το τέλος της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως οι 28 ηγέτες έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία της πρότασης που θα παρουσιαστεί στην τουρκική πλευρά με στόχο να ανακόψει η γειτονική χώρα τις μεταναστευτικές ροές και να αναχαιτιστούν οι διακινητές.

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε επίσης πως κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα πρέπει εφεξής να εξετάζεται ως ξεχωριστή περίπτωση. Ξεχωριστά τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά αλλά και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ολάντ: Όχι βίζα χωρίς εκπλήρωση όρων

Στη λίστα με τους 20 όρους απέναντι στην Τουρκία στάθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Έκανε ακόμη αναφορά στην κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι βασικά θέματα σε συζήτηση για πιθανή ένταξη της γείτονος στην ΕΕ. 

Όσον αφορά τα 3 δισ. ευρώ που θα παρέχει η ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως αυτά θα διατεθούν για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο, είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε από την πλευρά του πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».