Στο υψηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων μηνών ανήλθαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, το μήνα που τερματίστηκαν οι διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για υψηλότερες εξαγωγές προς την Ασία και την επανάληψη των πωλήσεων σε Ευρώπη και Αφρική

Στο υψηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων μηνών ανήλθαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, το μήνα που τερματίστηκαν οι διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για υψηλότερες εξαγωγές προς την Ασία και την επανάληψη των πωλήσεων σε Ευρώπη και Αφρική.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 1,55 εκατ. βαρέλια/ημέρα, υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,2% έναντι του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Joint Organisations Data Initiative. 

Η παραγωγή ανήλθε σε 3,37 εκατ. βαρέλια/ημέρα, υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014. 

Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του στα 4 εκατ. βαρέλια/ημέρα, πριν εξετάσει την ενδεχόμενη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία για «πάγωμα» της παραγωγής. Τα 4 εκατομμύρια θα είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της JODI.

Σημειώνεται πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας. National Iranian Oil Company, έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την πώληση 400.000 βαρελιών αργού/ημέρα σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια.