Η εταιρεία διαχείρισης του ιταλικού συστήματος φυσικού αερίου Snam (που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου στον ΔΕΣΦΑ) εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης (spin off) της θυγατρικής εταιρείας διανομής, Italgas, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της στις διεθνείς αγορές
Η εταιρεία διαχείρισης του ιταλικού συστήματος φυσικού αερίου Snam (που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου στον ΔΕΣΦΑ) εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης (spin off) της θυγατρικής εταιρείας διανομής, Italgas, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2015.

Τα καθαρά κέρδη της Snam αυξήθηκαν 3% σε 1,24 δισ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα κατά 12% σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η επενδυτική τράπεζα Jefferies εκτιμά ότι η αξία της Italgas ανέρχεται σε 7,3 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών ΜΜΕ, το ιταλικό επενδυτικό fund F2i είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Η Snam είπε ότι έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τον πλήρη ή εν μέρει διαχωρισμό της θυγατρικής της, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ΦΑ στην Ιταλία.

Η μελέτη θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Σε ό,τι αφορά την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις διεθνείς αγορές, υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες απέκτησε μερίδιο 20% στον TAP έναντι 208 εκατ. ευρώ. 

Η Snam ελέγχεται από την κρατική Cassa Depositi e Prestiti, μέσω ενός σχήματος στο οποίο συμμετέχει και η κινεζική State Grid Corporation. Στρατηγικός της σύμμαχος είναι η βελγική Fluxys και στόχος της είναι να μεταμορφώσει την Ιταλία σε ένα ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου.