Να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την επιβολή ποσοστώσεων στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, ζητά από την Κομισιόν το Ευρωκοινοβούλιο σε σχετική πρόταση ψηφίσματος
Να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την επιβολή ποσοστώσεων στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, ζητά από την Κομισιόν το Ευρωκοινοβούλιο σε σχετική πρόταση ψηφίσματος.

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, η Κίνα αντιμετωπίζει κρίση πλεονάζουσας βιομηχανικής ικανότητας, με αποτέλεσμα μια παραγωγή που δεν συναρτάται με τη διεθνή ζήτηση. Η υπερπαραγωγή χάλυβα στην Κίνα υπολογίζεται σε 340 εκατομμύρια τόνους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η κινεζική παραγωγή χάλυβα είναι διπλάσια από τη συνολική παραγωγή της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Ρωσίας, τη στιγμή που σχεδόν τα δύο τρίτα των εργοστασίων αλουμινίου της χώρας παρουσιάζουν έλλειμμα, γεγονός το οποίο ασκεί πίεση προς μείωση των τιμών.

Κατά την τελευταία διετία οι εισαγωγές χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στην πράξη διπλασιαστεί λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης, με αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας εργοστασίων και πολυάριθμες απολύσεις. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία έτη έχουν χαθεί 40.000 θέσεις εργασίας περίπου.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι εφόσον η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίσουν στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις βιομηχανίες των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναφορά στο θέμα στήριξης της χαλυβουργίας υπήρξε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, λόγω της δυσχερούς κατάστασης της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας και λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει ταχέως τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, με σκοπό να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.