Με Απώλεια της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για τον Αγωγό Διασύνδεσης Αερίου με τη Βουλγαρία Κινδυνεύει η Σερβία

Με Απώλεια της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για τον Αγωγό Διασύνδεσης Αερίου με τη Βουλγαρία Κινδυνεύει η Σερβία
energia.gr
Τρι, 22 Μαρτίου 2016 - 12:25
Η Σερβία κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, αν δεν αναμορφώσει ως τον Ιούλιο την υπερχρεωμένη Srbijagas. Αυτό ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το Energy Community, ο περιφερειακός οργανισμός που έχει ως αποστολή του την προσαρμογή των Δυτικών Βαλκανίων στο ενεργειακό «κοινοτικό κεκτημένο»

Η Σερβία κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, αν δεν αναμορφώσει ως τον Ιούλιο την υπερχρεωμένη Srbijagas. Αυτό ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το Energy Community, ο περιφερειακός οργανισμός που έχει ως αποστολή του την προσαρμογή των Δυτικών Βαλκανίων στο ενεργειακό «κοινοτικό κεκτημένο».

Πιεζόμενη να απελευθερώσει τις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας προς την ΕΕ, η Σερβία το 2014 υιοθέτησε ένα σχέδιο για τον διαχωρισμό των κλάδων μεταφοράς και παροχής φυσικού αερίου της κρατικής εταιρείας ως τα τέλη Ιουνίου, μετατρέποντάς τη σε εταιρεία συμμετοχών η οποία θα συμπεριλάβει τις δύο μονάδες.

Ωστόσο, ο Διευθυντής της Γραμματείας του Energy Community, και επικεφαλής του Οργανισμού, κ. Janez Kopač, δηλώνει ότι «από τότε έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος».

Υπό το βάρος χρεών ύψους 1 δις ευρώ, η Srbijagas, ανέκαθεν πολύτιμη «πηγή» πολιτικής επιρροής, έχει καταφέρει να αποφύγει για χρόνια τον διαχωρισμό λόγω του φόβου των στελεχών της, αλλά και των πολιτικών τους προϊσταμένων για την απώλεια του κρατικού μονοπωλίου.

«Δώσαμε προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο για να ολοκληρώσει την αναδόμηση και σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί θα προτείνουμε κυρώσεις σε βάρος της Σερβίας», δήλωσε ο Kopac μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν την παρακράτηση κονδυλίων ύψους 50 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια που αναλογούν στην Σερβία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Βουλγαρία.

«Από ό, τι έχουμε δει ως τώρα, δεν έχουμε κανένα βάσιμο λόγο να πιστεύουμε ότι η Σερβία θα είναι συνεπής με την προθεσμία», είπε ο Kopac.

Αν και η Σερβία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές της 24 Απριλίου, και ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες, ο Kopac δεν θεωρεί ότι αυτό είναι η αιτία της καθυστέρησης.

Ο αγωγός διασύνδεσης με την Βουλγαρία είναι κρίσιμος για τον στόχο της Σερβίας να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία, από την οποία σήμερα εισάγει το 80% του αερίου που καταναλώνει.

Η κατασκευή του αγωγού θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα στη Σερβία να πάρει αζερικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, αλλά και το σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη.