Τρεις Εκρήξεις με Τουλάχιστον 21 Νεκρούς στις Βρυξέλλες - Στην Ανώτατη Βαθμίδα το Επίπεδο Συναγερμού σε Όλο το Βέλγιο

Τρεις Εκρήξεις με Τουλάχιστον 21 Νεκρούς στις Βρυξέλλες - Στην Ανώτατη Βαθμίδα το Επίπεδο Συναγερμού σε Όλο το Βέλγιο
energia.gr
Τρι, 22 Μαρτίου 2016 - 12:34
Τουλάχιστον 21 είναι οι νεκροί, ενώ σε δεκάδες ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ έκρηξη σημειώθηκε και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ, κοντά στην έδρα της ΕΕ. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Ρόιτερς, υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί από την έκρηξη στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας

Τουλάχιστον 21 είναι οι νεκροί, ενώ σε δεκάδες ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ έκρηξη σημειώθηκε και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ, κοντά στην έδρα της ΕΕ.

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Ρόιτερς, υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί από την έκρηξη στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Το φλαμανδικό βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μεταδίδει πως οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι έργο τρομοκράτη αυτοκτονίας.

Όπως προσθέτει το Belga, πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, επικαλούμενητο υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4.

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου.

"Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό μετά την έκρηξη στον σταθμό στο Μάαλμπεκ

Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας, μετά τηνέκρηξη στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα. Επίσης σταμάτησε η λειτουργία όλων των δημόσιων Μέσων Μεταφοράς στη βελγική πρωτεύουσα.

Το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στις Βρυξέλλες κάνει έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο, να κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς και να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στις δημόσιες αρχές που επιχειρούν να βοηθήσουν.

Στο "πορτοκαλί" το επίπεδο συναγερμού στα κτήρια της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ στην πορτοκαλί βαθμίδα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στα κτήρια της ΕΕ. Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όλες οι συναντήσεις εντός των κτηρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Στη Γαλλία, αυξήθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκωλ, αλλά ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και στο Ορλί όπως και στον Γκαρ ντυ Νορντ (που συνδέει σιδηροδρομικά Παρίσι και Βρυξέλλες). Ενίσχυση μέτρων και στο αεροδρόμιο της Τουλούζης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς συγκάλεσαν συνεδρίαση το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για την εξέταση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπ.Καζνέβ, αναπτύσσονται επιπλέον 1.600 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής «στα σύνορα και σε συγκοινωνιακές υποδομές».

Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για την κατάσταση στα γαλλοβελγικά σύνορα (στα ολλανδοβελγικά σύνορα, οι έλεγχοι έχουν ενταθεί). Ανεστάλησαν επίσης τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των Eurostar και Thalys.

Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα - κυρίως προς την βελγική πλευρά.
 
Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι λίγο μετά τις επιθέσεις συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη (το λεγόμενο «COBRA») που θα εξετάσει τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Ενισχύθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο Γκάτγουικ, όπως ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.

«Είμαι σοκαρισμένος και ανήσυχος για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε ο Κάμερον.

Στην Ιταλία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις ήδη από το μακελειό στο Παρίσι, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Προτεραιότητα δίνεται στο Fiumicino της Ρώμης, όπου η επιφυλακή αυξήθηκε στο ύψιστο επίπεδο (όντας ενισχυμένη ήδη μετά το Νοέμβριο).

Και η Ρωσία προχωρά σε «επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας» στα αεροδρόμια της ρωσικής επικράτειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σολόκοφ.