Μετά από χρονίζουσες ανεπιτυχείς συνομιλίες, η γερμανική E.ON ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Gazprom για την έκπτωση στις τιμές των μακροχρόνων συμβολαίων παροχής ρωσικού αερίου

Μετά από χρονίζουσες ανεπιτυχείς συνομιλίες, η γερμανική E. ON ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Gazprom για την έκπτωση στις τιμές των μακροχρόνων συμβολαίων παροχής ρωσικού αερίου.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Uniper, την κατά 100% θυγατρική της E. ON και την Gazprom σχετικά με την προσαρμογή των τιμών στα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας κατέληξαν σε συμφωνία», μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik επικαλούμενο την ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας, ενώ προσθέτει ότι, χάρη στη συμφωνία, επιλύεται το θέμα της εκκρεμούς διαδικασίας διαιτησίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες, που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014.

Το καλοκαίρι του 2014, η E. ON Global Commodities SE (νυν Uniper) είχε καταθέσει αγωγή κατά της Gazprom στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης απαιτώντας την αναθεώρηση των τιμών των συμβολαίων. Με την συμπληρωματική συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες, η οποία ισχύει από το 2012, η Γερμανία είχε τη δυνατότητα να αγοράζει ρωσικό αέριο με έκπτωση.

Ωστόσο, η Gazprom αρνήθηκε να παραχωρήσει έκπτωση βάσει της ως άνω συμφωνίας, επικαλούμενη αλλαγές στις τιμές αγοράς. Ωστόσο , η E.ON επέμεινε στο αίτημά της , επικαλούμενη τη συμφωνία του 2012, αλλά και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η E.ON, που εδρεύει στο Ντύσσελντορφ, εκτιμά ότι η συμφωνία θα της αποφέρει κέρδη ύψους 425 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς και άλλα 895 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης και μεγάλος πελάτης του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου, αναμένεται να προβεί σε αυξημένες προμήθειες αερίου από τη Ρωσία μετά την επέκταση του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου, όπως η E.ON, υφίστανται μεγάλες πιέσεις καθώς αγοράζουν φυσικό αέριο βάσει των μακροχρόνιων συμβολαίων με την Gazprom, τα οποία συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου, ενώ, από την άλλη, όπως σημειώνει το Reuters, υποχρεώνονται να πωλούν στη λιανική σε χαμηλότερες τιμές που συνδέονται με αυτές που επικρατούν στην αγορά spot.

Η E.ON, άλλωστε, δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Ρωσία, με 9,9 GW δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και με πάνω από 5.000 εργαζομένους στη χώρα. Η πτώση του ρουβλίου, εξάλλου, είχε οδηγήσει σε πτώση κατά 30%, το 2015, στα κέρδη της γερμανικής εταιρείας στη ρωσική αγορά.