Τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τώρα εργάζεται για την Gazprom, υποδέχτηκε χθες, Τρίτη, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ως «παλιοί γνώριμοι», μεταδίδει η Euractiv.com

Τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τώρα εργάζεται για την Gazprom, υποδέχτηκε χθες, Τρίτη, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ως «παλιοί γνώριμοι», μεταδίδει η Euractiv.com .

Ο Σρέντερ, ο οποίος κυβέρνησε στη Γερμανία την περίοδο 1998-2005, είναι σήμερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Nord Stream AG, αφού πρώτα είχε προσληφθεί ως παγκόσμιος διαχειριστής της επενδυτικής τράπεζας Rothschild. Η Nord Stream AG είναι η κοινοπραξία που κατασκεύασε και λειτουργεί τον αγωγό Nord Stream μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, στην οποία η Gazprom κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Υπάρχουν ελάχιστα άλλα πιο ευαίσθητα ζητήματα από την έρευνα της Κομισιόν στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εναντίον της Gazprom.

Η έρευνα ξεκίνησε τρία χρόνια πριν κατά της Gazprom καθώς και του Nord Stream 2, ενός έργου της Gazprom που έχει ως στόχο να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υφιστάμενου υπεράκτιου αγωγού.

Όσον αφορά στην αντιμονοπωλιακή έρευνα, τα τελευταία νέα είναι ότι η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς μια «αμοιβαία αποδεκτή» λύση για την επίλυση της διαφοράς. Η Gazprom επιδιώκει να αποφύγει την επιβολή προστίμου, το οποίο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ θα μπορούσε να είναι έως και 7,6 δισ $, ίσο με το 10 τοις εκατό των εσόδων της το 2014, και να τακτοποιήσουν τα πρόστιμα με παραχωρήσεις.

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, στον οποίο αντιτίθενται τουλάχιστον επτά κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή έχει δηλώσει επίσημα είναι ότι δεν μπορεί να αποφασίσει, γιατί οι νομικές υπηρεσίες της δεν έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι ευρωβουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο Nord Stream 2 είναι «ένα πολιτικό σχέδιο για να διαιρέσει την Ευρώπη».

Αυτό το παρελθόν καθιστά την συνάντηση ακόμη πιο ευαίσθητη. Η Euractiv.com ζήτησε από τον Μαργαρίτη Σχοινά, που είναι εκπρόσωπος του Γιούνκερ, υπό ποία ιδιότητα ο Σρέντερ συνάντησε τον Γιούνκερ. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει μόνο την ιδιότητα του πρώην καγκελάριου.

Ο Σχοινάς επέμεινε ότι η συνάντηση είχε φιλικό χαρακτήρα.

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός για 19 χρόνια. Έχει το προνόμιο να έχει μια κοντινή σχέση με όλους τους συναδέλφους του, που υπηρέτησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου. Ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος έχει κρατήσει πάντα φιλικές, ανοικτές σχέσεις με τους πρώην συναδέλφους του και είναι στην ευχάριστη θέση να τους βλέπει κάθε φορά που είναι στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος δεν κατονόμασε την Gazprom, αλλά ανέφερε ότι αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας, Σρέντερ θα συναντούσε τον αρμόδιο Επίτροπο.

«Όσο για την άλλη επαγγελματική ιδιότητα του πρώην καγκελάριου, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια συνάντηση με τον Επίτροπο για την Ενέργεια και την Κλιματική Miguel Arias Cañete», δήλωσε ο Σχοινάς.