Ανήσυχη Δηλώνει η Κομισιόν για την Επίδραση του Nord Stream 2 στη Σταθερότητα Προμηθειών της ΕΕ

Ανήσυχη Δηλώνει η Κομισιόν για την Επίδραση του Nord Stream 2 στη Σταθερότητα Προμηθειών της ΕΕ
energia.gr
Τετ, 6 Απριλίου 2016 - 14:42
Ανήσυχη δηλώνει η Κομισιόν για την επίδραση που θα έχει ο σχεδιαζόμενος αγωγός αερίου Nord Stream 2 στη σταθερότητα προμηθειών της ΕΕ, στη στρατηγική διαφοροποίησης πηγών ενέργειας, αλλά και στο ρόλο της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης αερίου

Ανήσυχη δηλώνει η Κομισιόν για την επίδραση που θα έχει ο σχεδιαζόμενος αγωγός αερίου Nord Stream 2 στη σταθερότητα προμηθειών της ΕΕ, στη στρατηγική διαφοροποίησης πηγών ενέργειας, αλλά και στο ρόλο της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης αερίου. Αυτό τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anna- Kaisa Itkonen, την Τρίτη, μετά από συνάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Miguel Arias Cañ ete, με τον Γενικό Διευθυντή της Nord Stream AG, Matthias Warning, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Μετόχων της κοινοπραξίας και πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Ο Επίτροπος Arias Cañ ete υπογράμμισε την ανησυχία της Κομισιόν όσον αφορά την επίδραση του πρότζεκτ στην ασφάλεια προμηθειών, στην στρατηγική διαφοροποίηση της ΕΕ, και στο μέλλον της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης ειδικότερα», ανέφερε η Itkonen.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον Nord Stream 2, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν. «Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις προς ανακοίνωση. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες», πρόσθεσε η Itkonen.

«Η Κομισιόν παραμένει σε επαφή με τη Γερμανική Εθνική Ρυθμιστική Αρχή ( Bundesnetzagentur) για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρότζεκτ. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα καταλήξει στα συμπεράσματά της σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το πρότζεκτ του Nord Stream 2 εμπίπτει στην νομοθεσία της ΕΕ, καθώς και σχετικά με τα επόμενα βήματά της», τόνισε.