Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας (KBA), η οποία είναι αρμόδια για τις δοκιμές και την έγκριση αυτοκινήτων, ολοκλήρωσε μια πολυαναμενόμη έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen και το αν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό ή άλλα μέσα για να χειραγωγήσουν τα τεστ

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας (KBA), η οποία είναι αρμόδια για τις δοκιμές και την έγκριση αυτοκινήτων, ολοκλήρωσε μια πολυαναμενόμη έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen και το αν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό ή άλλα μέσα για να χειραγωγήσουν τα τεστ.

Τα ευρήματα της γερμανικής έρευνας, τα οποία επικαλείται η Handelsblatt, κατέδειξαν πως η VW ήταν η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία που ξεγέλασε τις δοκιμές, ενώ οι υπόλοιπες κατασκευάστριες αυτοκινήτων συμμορφώθηκαν με τα όρια εκπομπών.

Πηγές από τους κόλπους της κυβέρνησης και της βιομηχανίας, τις οποίες επικαλείται το γερμανικό μέσο, ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και δοκιμές. Τα τεστ αφορούσαν σε 60 διαφορετικούς τύπους οχημάτων ντίζελ από μια ποικιλία κατασκευαστών, ενώ διενεργήθηκαν από το Σεπτέμβριο και μετά.

Οχήματα άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών επίσης παρουσίασαν «παράξενες ανωμαλίες» όταν τα επίπεδα των ρύπων δοκιμάστηκαν στο δρόμο, ωστόσο τα αποτελέσματα και πάλι δεν ξεπερνούσαν τα όρια που προβλέπει ο νόμος, τονίζει μια πηγή.

Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνα του αρμόδιου Υπουργείου πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, γεγονός που έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της. Μάλιστα, αρχικά το Υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε να κατονομάσει τα μέλη της ειδικής επιτροπής που ανέλαβαν να εξετάσουν την υπόθεση.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών και μέλος του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, Alexander Dobrindt, δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι μόλις ένα μέλος της επιτροπής ήταν από το πολιτικό ή ρυθμιστικό τμήμα της κυβέρνησης. «Στο πλαίσιο της έρευνας μιλάμε και με κατασκευαστές», απάντησε εκπρόσωπος του Υπουργείου.