Το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II δεν θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς

Το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II δεν θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς.

Σύμφωνα με το Interfax Ukraine, ο κ. Σέφκοβιτς είπε σε ομιλία του, την περασμένη Τετάρτη, ότι αυτό το project μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των διαδρόμων μεταφοράς ΦΑ από τρεις σε τουλάχιστον δύο, εφόσον παρακαμφθεί η Ουκρανία. 

«Επίσης, η όδευση του Yamal μέσω Πολωνίας μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Μία τέτοια μείωση των οδεύσεων δεν θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού», είπε.

Επίσης, επισήμανε ότι παρά τις πολιτικές και οικονομικές «προκλήσεις», η Ουκρανία συνεχίζει να είναι ένα αξιόπιστος εταίρος και μία αξιόπιστη χώρα σε ότι αφορά τη διαμετακόμιση ΦΑ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να παραμείνει η Ουκρανία ένας σημαντικός διάδρομος διαμετακόμισης αερίου», υπογράμμισε. 

Επίσης, αναφορικά με τον Nord Stream II, είπε ότι θα πρέπει να εναρμονίζεται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ, όπως οποιοδήποτε άλλο project που υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, την οικονομία και τις κυβερνητικές συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom ήδη προμηθεύει τη Γερμανία με ΦΑ (55 bcm ετησίως) μέσω του αγωγού Nord Stream I, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το 2011.

Με τον Nord Stream II θα προστεθούν δύο ακόμα σωληναγωγοί, μεταφορικής ικανότητας 55 bcm και θα εξυπηρετούνται επίσης οι αγορές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.