Περιφερειακή Συνεργασία και ΑΠΕ στο Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Περιφερειακή Συνεργασία και ΑΠΕ στο Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
του Γιώργου Κωστούλα
Τρι, 12 Απριλίου 2016 - 09:56
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, τέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης άτυπης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας που έγινε το προηγούμενο διήμερο στο Άμστερνταμ
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, τέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης άτυπης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας που έγινε το προηγούμενο διήμερο στο Άμστερνταμ.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο γγ Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Όπως δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας (η Ολλανδία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ), υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Χενκ Καμπ, μία πλήρως ενοποιημένη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχει σημαντικά οφέλη για τις ευρωπαϊκές χώρες, της τάξεως των δεκάδων δισ. ευρώ ετησίως, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για να επιτευχθούν οι στόχοι για την ενέργεια και το κλίμα. 

Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε, «πρέπει να καταναλώνουμε την ενέργεια πιο αποτελεσματικά, να αυξήσουμε το μερίδιο των ΑΠΕ και να κάνουμε το σύστημα πιο ευέλικτο», με άλλα λόγια «να προσαρμόσουμε όλο το σύστημα -υποδομές, νομοθεσία και αγορές- σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού, προσφέρουν την ευκαιρία να συζητηθούν και να υπάρξουν αποφάσεις γι' αυτά τα ζητήματα.

Στόχος είναι να υπάρξει από την πλευρά των υπουργών Ενέργειας η αναγκαία «πολιτική κατεύθυνση» προς την Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει αργότερα εντός του έτους σχετικές νομοθετικές προτάσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «συμφωνήσαμε στη σημασία να καταλήξουμε σε μία κοινή προσέγγιση, προκειμένου να επιτύχουμε μία προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη Ενεργειακή Ένωση».

Επίσης, όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνία ως προς την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ περιφερειών και γειτονικών χωρών, στην πορεία προς την ευρωπαϊκή εσωτερική αγοράς ενέργειας.

Η περιφερειακή συνεργασία, είπε ο Ολλανδός υπουργός, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και στη δημιουργία ενός πεδίου όπου θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν όλοι οι παραγωγοί, στην ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και ολοκληρωμένου συστήματος, καθώς και στην εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας σε προσιτές τιμές.

Τέλος, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρισμού, να βελτιωθεί η λειτουργία των βραχυπρόθεσμων αγορών και να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για τα σχήματα ενίσχυσης των ΑΠΕ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ευελιξίας είναι το «demand side response» (σ.σ. η διαχείριση της ζήτησης ενέργειας), ώστε να μπορεί να είναι δυνατή η μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερες επιλογές ως προς τις τιμές, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέους «παίκτες» στην αγορά.