Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού, λόγω κυρίως της υποχώρησης του δολαρίου, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι πιέσεις στις τιμές, καθώς Σαουδική Αραβία και Ιράν αυξάνουν την προσφορά πετρελαίου σε μία αγορά που ήδη «υποφέρει» από την υπερπροσφορά

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού, λόγω κυρίως της υποχώρησης του δολαρίου, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι πιέσεις στις τιμές, καθώς Σαουδική Αραβία και Ιράν αυξάνουν την προσφορά πετρελαίου σε μία αγορά που ήδη «υποφέρει» από την υπερπροσφορά.

Η τιμή του Μπρεντ ενισχύεται κατά 1% περίπου στα 44,91 δολάρια/βαρέλι και του αμερικανικού αργού επίσης κατά 1% στα 43,10 δολάρια.

«Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την επέκταση του πεδίου Shaybah ως τον Ιούνιο, ανεβάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα στα 12 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η παραγωγή του Ιράν έχει αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τις αρχές του έτους, ενώ το Κουβέιτ αναμένει ότι η παραγωγή του θα προσεγγίσει τα 3,15 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως τον Ιούνιο», επισήμαναν οι αναλυτές της τράπεζας ANZ.

Το Ιράν έχει τονίσει ότι θέλει να επιστρέψει στα επίπεδα προ των κυρώσεων, ύψους 4 εκατ. βαρελιών/ημέρα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην αγορά πετρελαίου τώρα είναι ότι το Ιράν επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής του και μετά ότι η Σαουδική Αραβία θα κάνει το ίδιο«, ανέφεραν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Citi.

«Εάν αμφιβάλει κανείς για την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να χρησιμοποιήσει το λογιστικό της σύστημα και τις πωλήσεις στην spot αγορά για να αυξήσει το μερίδιο αγορά, η πρόσφατη πώληση φορτίου 730.000 βαρελιών σε κινεζικό διυλιστήριο θα πρέπει να περιορίσει τις όποιες αμφιβολίες έχουν απομείνει» προσέθεσαν.

"If anyone had a doubt about Saudi Aramco's ability to use its logistical system and spot sales to increase market share, its recent 730,000 barrel sale of a cargo to a Chinese teapot refiner in Shandong should lay any doubts to rest," it added.

Στον αντίποδα, οι αναλυτές της τράπεζας Standard Chartered εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά αργού είναι κοντά σε σημείο ισορροπίας, λόγω κυρίως της μείωσης της παραγωγής στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, βλέποντας τις τιμές του αργού να κινούνται υψηλότερα μέσα στους επόμενους μήνες.