ΟΗΕ: "Όχι" στις Πιστώσεις Άνθρακα, Σε Τροχιά Σύγκρουσης με τους Μεγάλους Ρυπαντές

ΟΗΕ: Όχι στις Πιστώσεις Άνθρακα, Σε Τροχιά Σύγκρουσης με τους Μεγάλους Ρυπαντές
energia.gr
Τετ, 24 Ιουλίου 2024 - 18:40

Ο ΟΗΕ εκφράζει την αντίθεσή του στη χρήση πιστώσεων άνθρακα από τις εταιρείες για την εξουδετέρωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, μία κίνηση που θα φέρει τον οργανισμό σε τροχιά σύγκρουσης με τους μεγάλους πετρελαϊκούς και τεχνολογικούς ομίλους. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο εγγράφου που αναφέρει ότι οι όμιλοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιστωτικά μόρια άνθρακα για την αντιστάθμιση των εκπομπών εκτός κρατικά ρυθμιζόμενων συστημάτων. Το έγγραφο συντάχθηκε από μια ομάδα εργασίας που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ΟΗΕ πιστεύει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε τρόπους για να περιορίσουν τις δικές τους εκπομπές αντί να βασίζονται στην πολυδάπανη αγορά εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεγάλοι ρυπαντές όπως η Chevron και η ExxonMobil, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Apple έχουν συμπεριλάβει αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα σχέδιά τους για την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν δώσει στους επενδυτές για το κλίμα. Οι βιομηχανίες που παράγουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, βασίζονται επίσης σε πιστώσεις άνθρακα στις ιδιωτικές αγορές για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν, ώστε να επιτύχουν τους στόχους του net zero.

Θεωρητικά, τα έσοδα από κάθε πίστωση χρηματοδοτούν ένα έργο που πραγματοποιεί περικοπή ή εξοικονόμηση CO₂ από την ατμόσφαιρα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει την προστασία μιας περιοχής τροπικού δάσους από την αποψίλωση ή τη δέσμευση και αποθήκευση CO₂ στο υπέδαφος. Ωστόσο, πολλά συστήματα έχουν επικριθεί επειδή η ποσότητα του άνθρακα που αφαιρείται ή αποφεύγεται δεν είναι επαληθεύσιμη ή δεν είναι μόνιμη.

«Θα ήλπιζα και θα περίμενα ότι οι σοβαροί οργανισμοί που έχουν δεσμευτεί για την προστασία των οικοσυστημάτων . . . δεν θα κλείσουν μια οδό για τη διοχέτευση αυτής της χρηματοδότησης του άνθρακα», δήλωσε ο Jeff Swartz, αντιπρόεδρος του κλάδου εμπορίας και ναυτιλίας της BP, ο οποίος αγοράζει και πωλεί πιστώσεις άνθρακα. Ο Swartz, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του βιομηχανικού οργανισμού Integrity Council for the Voluntary Carbon Market, δήλωσε ότι πολλά από αυτά τα οικοσυστήματα θα μπορούσαν «να κινδυνεύσουν σήμερα να αποτύχουν εάν δεν λάβουν το επαρκές επίπεδο χρηματοδότησης για το κλίμα».

Τα στοιχεία του κλάδου αναμένουν ότι η αγορά των πιστώσεων άνθρακα θα αναπτυχθεί. Η Boston Consulting Group σε συνεργασία με τη Shell δημοσίευσε πέρυσι μια εκτίμηση ότι η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 10 και 40 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, η αξία των χρησιμοποιημένων πιστώσεων άνθρακα μειώθηκε πέρυσι σε 900 εκατ. δολάρια από 1,4 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων AlliedOffsets.

Ο Γκουτέρες κατέστησε σαφή την αντίθεσή του στην εξάρτηση από τις πιστώσεις άνθρακα σε ομιλία του πέρυσι, όταν είπε ότι οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές, οι πόλεις, και οι περιφέρειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δικών τους εκπομπών και στην «αποφυγή αμφίβολων αντισταθμιστικών ή πιστώσεων άνθρακα». Το σχέδιο εγγράφου του ΟΗΕ αναφέρει ότι: «Οι χρησιμοποιούμενες πιστώσεις άνθρακα δεν μπορούν να προσμετρηθούν ως δικές τους μειώσεις εκπομπών [των ρυπαντών]» όταν αγοράζονται σε εθελοντικές αγορές εκτός των κυβερνητικά ρυθμιζόμενων συστημάτων στα οποία οι εταιρείες μπορούν να ανταλλάσσουν άδειες που τους δίνουν το δικαίωμα να ρυπαίνουν. Το έγγραφο εκπονήθηκε από την ειδική ομάδα του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα, μια ομάδα που συγκλήθηκε από την ομάδα δράσης για το κλίμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η ειδική ομάδα είχε τη συμβολή κορυφαίων οργανισμών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία επιβλέπει τον συντονισμό των παγκόσμιων προσπαθειών για τα κλιματικά ζητήματα, μεταξύ άλλων και στη COP, την ετήσια διεθνή συνάντηση για το κλίμα, όπου η ανάπτυξη των αγορών άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Η φετινή χώρα υποδοχής της COP29, το Αζερμπαϊτζάν που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει θέσει το θέμα ως μία από τις προτεραιότητές της.

Τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.