Έλλειμμα στην προσφορά αργού μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια βλέπει ο επικεφαλής της Total, Πατρίκ Πουαγιέν, λόγω της μεγάλης μείωσης των δαπανών καθώς και της αναβολής υλοποίησης σημαντικών projects

Έλλειμμα στην προσφορά αργού μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια βλέπει ο επικεφαλής της Total, Πατρίκ Πουαγιέν, λόγω της μεγάλης μείωσης των δαπανών καθώς και της αναβολής υλοποίησης σημαντικών projects.

Μιλώντας χθες στο Columbia Global Energy Summit, ο κ. Πουαγιέν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σημερινό περιβάλλον οι εταιρείες πετρελαίου. 

«Αφού έγινα διευθύνων σύμβουλος της Total, μετά από 15 ημέρες οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν [...] και χάσαμε 10 δισ. δολάρια ταμειακών ροών μέσα σε δύο μήνες», είπε. «Λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών, οι περισσότεροι παίκτες έπρεπε να συμπιέσουν τις ταμειακές τους ροές και τις επενδύσεις» προσέθεσε.

Όπως ανέφερε, οι συνολικές δαπάνες στην πετρελαϊκή βιομηχανία υποχώρησαν από τα 700 δισ. δολάρια το 2014, στα 500 δις το 2015, ενώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα 400 δις.

«Σε αυτό τον κλάδο αν δεν επενδύσεις, θα έχεις μία φυσιολογική μείωση της παραγωγής [...] Δεν πρόκειται να δούμε τώρα αξιοσημείωτες επιπτώσεις από τις περικοπές των δαπανών αλλά σε τρία ή τέσσερα χρόνια» εκτίμησε.

Ο CEO της Total είπε ακόμα ότι η καλύτερη στρατηγική είναι η έναρξη υλοποίησης νέων projects μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, εφόσον τα κόστη είναι εναρμονισμένα με τις χαμηλές τιμές του αργού. 

«Στην αγορά εμπορευμάτων, ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις λεφτά είναι να επενδύσεις όταν οι τιμές είναι χαμηλές, επειδή τότε και τα κόστη είναι χαμηλά«, επισήμανε.