Η εταιρεία με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αργού στον κόσμο, Saudi Aramco, σχεδιάζει «αξιοσημείωτη αύξηση» στην παραγωγή της το 2016, καθώς και την περαιτέρω επέκταση της διεθνούς παρουσίας της μέσω κοινοπραξιών σε μία σειρά χωρών, όπως η Ινδονησία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ και η Κίνα. Διπλασιάζεται η παραγωγή φυσικού αερίου εντός της επόμενης δεκαετίας

Η εταιρεία με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αργού στον κόσμο, Saudi Aramco, σχεδιάζει «αξιοσημείωτη αύξηση» στην παραγωγή της το 2016, μολονότι οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, όπως είπε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser.

Η Saudi Arabian Oil Co. θα αυξήσει την παραγωγή στο πεδίο Shaybah κατά 33% σε 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα διπλασιάσει την παραγωγή φυσικού αερίου μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανέφερε ο Amin Nasser, κατά τη διάρκεια μίας -σπάνιας- επίσκεψης των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού κολοσσού στην πόλη Dhahran, στα ανατολικά της χώρας.

«Παρατηρούμε την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά και, αν και είναι αρκετά προκλητική, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για ανάπτυξη», προσέθεσε, αναφερόμενος στα σχέδια για την περαιτέρω επέκταση της Aramco στις διεθνείς αγορές. 

Η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες, μέσω κοινοπραξιών, σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ και η Κίνα, σημείωσε.   

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η ηγεσία της χώρας, αναμένεται να διατεθεί μέσω δημόσιας εγγραφής ποσοστό μετοχών της Aramco, η οποία όταν συμβεί αυτό θα είναι η εισηγμένη εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, σχεδιάζεται η εισαγωγή της σε τρεις χρηματιστηριακές αγορές (Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ). Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου, όπως η ExxonMobil, η Sinopec και πιθανώς η BP.