Μεγάλη Συρρίκνωση στο Πλεόνασμα Προσφοράς Πετρελαίου Αναμένει Εντός του 2016 ο ΙΕΑ

Μεγάλη Συρρίκνωση στο Πλεόνασμα Προσφοράς Πετρελαίου Αναμένει Εντός του 2016 ο ΙΕΑ
energia.gr
Πεμ, 12 Μαΐου 2016 - 15:26
Οι τιμές του αργού συνέχισαν την ανοδική τους πορεία παρά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στον απόηχο των αποτυχημένων συνομιλιών στη Ντόχα ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός κι εκτός OPEC, στις 17 Απριλίου. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον μήνα Μάιο, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα

Οι τιμές του αργού συνέχισαν την ανοδική τους πορεία παρά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στον απόηχο των αποτυχημένων συνομιλιών στη Ντόχα ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός κι εκτός OPEC, στις 17 Απριλίου. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον μήνα Μάιο, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Επιπλέον, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωθεί δραματικά αργότερα εντός του 2016, κυρίως λόγω του ότι η ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται ενώ η προσφορά αναμένεται να υποχωρήσει από ορισμένους μεγάλους παραγωγούς.

 

Ειδικότερα όσον αφορά την η άνοδος των τιμών, ο Οργανισμός επισημαίνει ο ΙΕΑ, παρατηρήθηκε παρά τις – μη προγραμματισμένες – διακοπές στην παραγωγή χωρών όπως η Νιγηρία, η Γκάνα και ο Καναδάς και οι οποίες συνολικά υπερέβησαν, στις αρχές του τρέχοντος μηνός, τα 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Την στιγμή της έκδοσης της έκθεσης, οι τιμές του αργού άγγιζαν τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν ως τώρα σημειωθεί κατά τη διάρκεια του 2016: 47.00 δολ. το βαρέλι για το Brent και 45,88 δολ. το βαρέλι για το WTI, σύμφωνα με το ICE.

 

Τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής αργού αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά τα 96,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω αυξημένης παραγωγής των χωρών-μελών του OPEC, η οποία και αντιστάθμισε τις – όλο και μεγαλύτερες – μειώσεις στην παραγωγής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός καρτέλ. Σε επίπεδο έτους, η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 50 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο έναντι αύξησης πλέον των 3,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα ένα χρόνο πριν. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή αργού των χωρών εκτός OPEC προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας συνολικά τα 56,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Όσον αφορά την παραγωγή αργού του OPEC, αυτή, σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυξήθηκε κατά 330 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, φτάνοντας συνολικά τα 32,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς σημειώθηκε ένα «άλμα» της τάξης των 300 χιλ. βαρελιών την ημέρα στην παραγωγή του Ιράν, αλλά και μία αύξηση στην παραγωγή του Ιράκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που αντιστάθμισαν τις διακοπές που σημειώθηκαν στο Κουβέιτ και τη Νιγηρία. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, από την άλλη, παρέμεινε σταθερή, στα 10, 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως περίπου. Αντίθετα, αυξημένη, στα 3.56 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήταν η παραγωγή του Ιράν, αγγίζοντας επίπεδα που είχαν τελευταία φορά επιτευχθεί τον Νοέμβριο του 2011, πριν ενταθούν οι διεθνείς κυρώσεις εις βάρος των εξαγωγών αργού της Τεχεράνης.

 

Η έκθεση του ΙΕΑ, στον κλάδο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις για την αύξησής της κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, πλέον, κάνει λόγο για αύξηση στη ζήτηση αργού παγκοσμίως κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω μεγάλης αύξησης στην Ινδία, την Κίνα, και – μολονότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αναμενόμενο – στη Ρωσία. Για το σύνολο του 2016, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τα 95,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Η αύξηση στα αποθέματα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς, όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2016 σημείωσαν τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ τον Φεβρουάριο σημείωσαν την πρώτη μείωση μέσα σε ένα χρόνο. Τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ για το μήνα Μάρτιο σημείωσαν πτώση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Απριλίου να δείχνουν ανάκαμψη στις αποθεματοποιημένες ποσότητες, καθώς αυξήθηκε η αποθήκευση πετρελαίου σε πλωτά μέσα.

 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τέλος, η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή προβλέπεται, σύμφωνα με την έκθεση να αυξηθεί στα 79,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά 0,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά κάτω από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όσον αφορά, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η εκτίμηση για την παραγωγή αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 79,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ αναμένεται αύξηση στην παγκόσμια διυλιστική παραγωγή φέτος κυρίως χάρτη στην Ινδία και τη Σαουδική Αραβία.