Το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τις αλλαγές στο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EEG), σύμφωνα με τις οποίες η εγκατάσταση νέας ισχύος, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, από το 2017 θα γίνεται μόνο μέσω διαγωνισμών.
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο 40% με 45% ως το 2025. Καθώς αυτό το ποσοστό είναι τώρα στο 33% περίπου, επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση βάζει «φρένο» στους ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ.
«Ο EEG 2016 είναι το "κλειδί" για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους με ένα αποτελεσματικό ετήσιο ρυθμό ώστε να φέρουμε περισσότερες ΑΠΕ στην αγορά. Περισσότερος ανταγωνισμός, συνεχιζόμενη ανάπτυξη με αποτελεσματικό έλεγχο, μείωση του κόστους, ποικιλία συμμετεχόντων και σύνδεση με την επέκταση του δικτύου», είναι τα βασικά σημεία «για την επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά, τόσο στις στέγες όσο και στο έδαφος, τα νέα έργα άνω των 750 kW θα αναπτύσσονται μόνο μέσω των διαγωνισμών. Αρχικά, σχεδιαζόταν η ένταξη στο νέο καθεστώς της νέας Φ/Β ισχύος άνω του 1 MW. Επίσης, σημειώνεται ότι διατηρείται η φορολόγηση της αυτοπαραγωγής.
Ο σχεδιαζόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι της τάξεως των 2,5 GW ετησίως, εκ των οποίων τα 600 MW θα δημοπρατούνται και τα υπόλοιπα θα ενισχύονται με το feed in tariff. Το «ταβάνι» στο FIT θα μπει όταν η συνολική Φ/Β ισχύς ανέλθει στα 52 GW (στα τέλη του 2015 η συνολική Φ/Β ισχύς στη Γερμανία ήταν 40 MW).
Στα αιολικά, οι νέοι στόχοι θεωρούνται πολύ συντηρητικοί. Η νέα ισχύς (στα χερσαία αιολικά) θα ανέρχεται σε 2,8 GW ετησίως ως το 2019 και 2,9 GW από το 2020 και μετά. Ο στόχος για τα υπεράκτια αιολικά είναι 6,5 GW ως το 2020 και 15 GW ως το 2030. Σε ετήσια βάση, η νέα ισχύς που θα βγαίνει στις δημοπρασίες θα ανέρχεται σε 730 MW περίπου.
Επιπλέον, στις περιοχές όπου το δίκτυο θεωρείται κορεσμένο, όπως κυρίως στα βόρεια κρατίδια, η ανάπτυξη νέων αιολικών έργων θα εξαρτάται/ή και θα συνδέεται με τα έργα ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι σε αυτές τις περιοχές ο ρυθμός εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών θα διαμορφωθεί στο 58% περίπου του -εκρηκτικού- ρυθμού της περιόδου 2013 - 2015.