Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στις 30 Ιουνίου, δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου κατευθύνεται στον πολωνικό λιμένα του Gdansk στη Βαλτική, σε μία από τις πρώτες προσπάθειες του Ιράν να ανακτήσει το μερίδιο της διεθνούς αγοράς που κατείχε πριν από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στις 30 Ιουνίου, δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου κατευθύνεται στον πολωνικό λιμένα του Gdansk στη Βαλτική, σε μία από τις πρώτες προσπάθειες του Ιράν να ανακτήσει το μερίδιο της διεθνούς αγοράς που κατείχε πριν από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του.

 

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο του ιρανικού Υπουργείου Πετρελαίου SHANA, στις 2 Ιουλίου, ο Mohsen Ghamsari, διευθυντής διεθνών σχέσεων της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου ( NIOC), ο αγοραστής του φορτίου, ύψους 2 εκατ. βαρελιών, είναι η πολωνική Grupa Lotos, . Ωστόσο, όπως σημειώνει το τελευταίο Οικονομικό & Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Δελτίο της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βαρσοβία, δεν έχει γίνει γνωστό αν το φορτίο θα παραμείνει στην Πολωνία ή θα προωθηθεί στη Γερμανία, με την οποία συνδέεται ο αγωγός που ξεκινά από το Gdansk.

Εξάλλου, ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η υπογραφή μακροχρόνιου συμβολαίου θα εξαρτηθεί από τις δύο χώρες.

Ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό του φορτίου, πρόκειται για την πρώτη ποσότητα, που πωλείται σε αυτή την περιοχή της Βαλτικής μετά από τη άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν τον Ιανουάριο του 2016.

 

Το δεξαμενόπλοιο (VLCC)αναχώρησε από την ιρανική νήσο Kharg στις27 Ιουνίου. Τα πολωνικά διυλιστήρια, που είναι πλήρως εξαρτημένα από το ρωσικό αργό, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό, προμηθευόμενα ποσότητες αργού από τη Σαουδική Αραβία και τώρα πιθανώς από το Ιράν.

 

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι τον περασμένο Μάιο ο Πολωνός Υφυπουργός Ενέργειας γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση συνομιλεί με το Ιράν σχετικά με τη διμερή συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.