Επίπεδα ρεκόρ προμηνύονται για το σύνολο του 2016 για τις ρωσικές εξαγωγές αργού, καθώς στο α' εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά4,9% φτάνοντας τα 5,55 εκατ. βαρέλιατην ημέρα, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2015

Επίπεδα ρεκόρ προμηνύονται για το σύνολο του 2016 για τις ρωσικές εξαγωγές αργού, καθώς στο α' εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά4,9% φτάνοντας τα 5,55 εκατ. βαρέλιατην ημέρα, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2015.

Η παραγωγή της Ρωσίας εμφάνισεάνοδο 1,14%τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, σε 10,843 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ έχει καταγράψει αυξήσεις όλους τους μήνες από τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει το Υπουργείο Ενέργειας.

«Αν η παραγωγή παραμείνει σταθερή, τότε πιθανώς θα είναιχρονιά-ρεκόρ για τις εξαγωγές», επιβεβαίωσε ο Christopher Haines, επικεφαλής πετρελαίου και αερίου στην BMI Research. «Αυτό θα σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός, ιδιαίτερα με το Ιράν να στέλνει περισσότερο πετρέλαιο στην νότια Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο, υπαινίχθηκε τον Απρίλιο ότι θα τονώσει την παραγωγή και τις αποστολές πετρελαίου, αφότου ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να υιοθετήσει ένασχέδιο που θα χαλάρωνε την υπερπροσφορά, μεταξύ άλλων διότι το Ιράν δεν ήθελε να συμμετάσχει. Το κράτος του Περσικού Κόλπου έχει αυξήσει ραγδαία την παραγωγή και έχει ανακτήσει πελάτες στην Ευρώπη, μετά την άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές του τον Ιανουάριο.

«Σε ό,τι αφορά τους πολέμους μεριδίων αγοράς, όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειες των παραγωγών της Μέσης Ανατολής να επεκτείνουν την παρουσία τους στις αγορέςόπου συνήθως δεν δραστηριοποιούνται, όπως τα διυλιστήρια της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης», επεσήμανε ο Artem Konchin, αναλυτής πετρελαίου στην Otkritie Financial Corp. «Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την επιθυμία της Ρωσίας να κερδίσειμεγαλύτερο ίχνος στην Ασία», υπογράμμισε.

Η χώρα βρίσκεται σε πορεία ώστε να ξεπεράσει την πρόσφατη εκτίμηση του υπουργού Ενέργειας,Αλεξάντερ Νόβακ, για εξαγωγές 252 εκατ. τόνων (5,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα), καθώς και τις προβλέψεις που έκανε τον Απρίλιο ο πρώτος αναπληρωτής του υπουργού, Αλεξέι Τέξλερ, για μέχρι και 255 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, οι αποστολές άγγιξαντο 2007 το ρεκόρ των 253,9 εκατ. τόνων.