Aπώλειες 33 τρισ. δολ. αναμένεται να γράψει στα έσοδα της η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει δραματικά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα

Aπώλειες 33 τρισ. δολ. αναμένεται να γράψει στα έσοδα της η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει δραματικά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Όπως επισημαίνει η ενεργειακή ανάλυση της Barclays «Θα υπάρξει μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα στο μέλλον, και εξ ορισμού αυτό σημαίνει χαμηλότερες τιμές», όπως δήλωσε ο Μαρκ Λιούις της Barclays κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Νέα Υόρκη για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Αναπόφευκτα, η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί από νέα ρυθμιστικά πλαίσια και άλλες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ωφελώντας το περιβάλλον, αλλά θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τους παραδοσιακούς παραγωγούς ενέργειας.

Καθώς οι κυβερνήσεις υιοθετούν αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος τα αχρησιμοποίητα κοιτάσματα των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα, μετατρέποντας πολύτιμα αποθέματα σε περιουσιακά στοιχεία αμφιβόλου αξίας. Για αυτό τον λόγο οι οικονομικοί αναλυτές και οι μέτοχοι των εταιρειών ζητούν περισσότερη διαφάνεια από τις εταιρείες σχετικά με τον τρόπο που οι ισολογισμοί τους μπορούν να επηρεαστούν από την παγκόσμια στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου που θα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος», δήλωσε στο συνέδριο η Αν Σίμπσον, διευθύντρια επενδύσεων παγκόσμιας διακυβέρνησης του Συστήματος Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνια, του μεγαλύτερου αμερικανικού δημόσιου ταμείου συντάξεων, τονίζοντας παράλληλα πως «τα διοικητικά συμβούλια δεν είναι διατεθειμένα να μιλήσουν στους μετόχους τους για το θέμα αυτό».

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη πως το μέσο κόστος ηλιακής και αιολικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 26% με 59% έως το 2025, εάν ακολουθηθούν οι κατάλληλες πολιτικές, είναι απολύτως κατανοητό το πεδίο έντονου ανταγωνισμού που διαμορφώνεται. Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) αναφέρει ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι οικονομίες κλίμακας είναι οι παράγοντες που μπορούν να ρίξουν το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 59% για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, κατά 35% για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, κατά 26% για τη χερσαία αιολική ενέργεια και κατά 43% τοις εκατό για τη συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια.

«Έχουμε ήδη δει δραματικές μειώσεις του κόστους στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, και η έκθεση αυτή δείχνει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται, χάρις σε διαφορετικούς παράγοντες της τεχνολογίας και της αγοράς», όπως έχει επισημάνει ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Αντνάν Αμίν, τονίζοντας πως «Δεδομένου ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι ήδη οι πιο φτηνές πηγές παραγωγής ενέργειας σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, η περαιτέρω μείωση του κόστους θα διευρύνει αυτή την τάση και θα ενισχύσει επιχειρηματικά την στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η έκθεση υπολογίζει ότι το 2025, ο παγκόσμιος μέσος όρος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή και χερσαία αιολική ενέργεια θα είναι τέσσερα με πέντε σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι ήδη χαμηλότερη σε μερικές μεγάλες αγορές.

Ηλιακή ενέργεια
Οι παλιοί ηλιακοί συλλέκτες θα αξίζουν έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανακυκλώσιμο υλικό έως το έτος 2050, όπως τονίζει έρευνα του IRENA.

Αυτή η πιθανή εισροή ανακυκλωμένου υλικού θα μπορούσε να παράγει δύο δισεκατομμύρια νέους συλλέκτες. Ο IRENA εκτιμά ότι τα απόβλητα φωτοβολταϊκά, που αποτελούνται από γυαλί σε ποσοστό περίπου 70%, ανέρχονται σε περίπου 78 εκατομμύρια τόνους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η ικανότητα ανακύκλωσης στο τέλος της ζωής θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του μέλλοντος της ηλιακής ανάπτυξης, και σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει περιβαλλοντική αξιοπιστία.

Οι τιμές της ηλιακής ενέργειας πέφτουν συνεχώς και η βιομηχανία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ωστόσο αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μελλοντική πρόκληση μεγάλης ποσότητας αποβλήτων. Η παγκόσμια εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς έφτασε τα 222 γιγαβάτ στα τέλη του 2015, με το 85% εξ αυτών να έχει εγκατασταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 4.500 γιγαβάτ μέχρι το 2050.

Για να έχει η ηλιακή ενέργεια ένα πραγματικό περιβαλλοντικό όφελος για τον πλανήτη, τότε δεν μπορεί να συνεισφέρει τόσα πολλά απόβλητα ετησίως. Ωστόσο παράλληλα η κατάσταση αυτή επιφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξάλλου, το 18% των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελείται από το ιδιαίτερα ανακυκλώσιμο πλαίσιο από αλουμίνιο. Οι τρέχουσες τεχνικές διαχείρισης των αποβλήτων φωτοβολταϊκών τεχνολογιών έχουν επιτύχει ένα ποσοστό ανακύκλωσης 96% σε πραγματικές επιδόσεις. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στο 100%. Αν επιτευχθεί αυτό, θα δημιουργηθεί μια βιομηχανία 15 δισεκατομμυρίων τη στιγμή που αυτές οι ηλιακές μονάδες θα χρειαστούν αντικατάσταση σε τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη του IRENA.

Καναδάς, ΗΠΑ και Μεξικό
Δέσμευση για 50% ΑΠΕ έως το 2025

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν τον Καναδά στην προώθηση της χρήσης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας τη Βόρεια Αμερική να πετύχει το φιλόδοξο στόχο της παραγωγής τουλάχιστον του 50% της ενέργειάς της από «καθαρές» πηγές έως το 2025. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν επιθετικό, αλλά εφικτό στόχο από τις τρεις χώρες», δήλωσε ο Μπράιαν Ντιζ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, σε αμερικανικά μέσα. Ο στόχος, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Ομπάμα τον Ιανουάριο, είναι εφικτός, αν και οι τρεις χώρες τηρήσουν ή και υπερβούν τους στόχους που τέθηκαν από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον Ντιζ.

Η δέσμευση θα ισχύει για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, πέρα από την αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια. Ο στόχος δεν περιλαμβάνει το φυσικό αέριο, το οποίο είναι καθαρότερο από την καύση άνθρακα, αλλά εξακολουθεί να παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Τα τρία κράτη θα επιδιώξουν επίσης να ενισχύσουν την ενεργειακή τους απόδοση. Το περασμένο έτος, οι ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής τους ενέργειας από πηγές χωρίς άνθρακα, με την πυρηνική όμως να παρέχει το 19,9%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Ο πρόεδρος Νιέτο του Μεξικό είχε δηλώσει πέρυσι ότι στόχος της χώρας είναι να λαμβάνει το 35% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2024, από 23,6% πριν από ένα χρόνο, μη συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Ο Καναδάς παράγει ήδη περίπου το 60% της ενέργειας του από καθαρές πηγές.

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, το Μεξικό συμφώνησε επίσης να ακολουθήσει τον Καναδά και τις ΗΠΑ στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, το οποίο είναι 84 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")