Η κυβέρνηση της Ινδίας εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης 13 κρατικών εταιρειών πετρελαίου σε μία γιγαντιαία επιχείρηση. Οι κορυφαίες έξι από αυτές τις εταιρείες έχουν συνολική αγοραία αξία 77 δις δολ.

Η κυβέρνηση της Ινδίας εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης 13 κρατικών εταιρειών πετρελαίου σε μία γιγαντιαία επιχείρηση.

Οι κορυφαίες έξι από αυτές τις εταιρείες έχουν συνολική αγοραία αξία 77 δις δολ. Συγκριτικά, η αξία της ρωσικής Rosneft υπολογίζεται σε 55 δις δολ. και της ΒΡ σε 112 δις δολ., σύμφωνα με την ινδική οικονομική εφημερίδα της Ινδίας « The Economic Times of India». Τα συνολικά έσοδα των 13 εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσουν αυτά της Chevron και θα ανταγωνίζονται αυτά της General Electric.

Παρόμοια πρόταση είχε συζητηθεί και το 2005, ωστόσο η επιτροπή που είχε εξετάσει τα ενδεχόμενο της συγχώνευσης είχε εισηγηθεί αρνητικά, καθώς, όπως ανέφερες την έκθεσή της, η κυριαρχία μίας γιγαντιαίας εταιρείας πετρελαίου θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, τη στιγμή που η Ινδία αποτελεί μία οικονομία που «διψά» για ενέργεια.

Ωστόσο, μία εταιρεία που θα προήρχετο από συγχώνευση θα εξέταζε προτάσεις για εξαγορά σημαντικού μεριδίου στη Rosneft. Σύμφωνα με την « The Economic Times of India», ο Υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας, Dharmendra Pradhan, δήλωσε ότι οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου στην ρωσική πετρελαϊκή, η παραγωγή της οποίας ξεπερνά αυτή της αμερικανικής Exxon.