Στόχος του Ιράν είναι, στο εγγύς μέλλον, να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στα 200 εκατ. κ. μ. την ημέρα. Αυτό τόνισε, χθες, Δευτέρα, ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Namdar Zanganeh. «Το Υπουργείο Πετρελαίου της χώρας σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στα 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Οι ιρανικές εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες διεξάγονται μέσω αγωγών, καθώς και μέσω της υλοποίησης του πρότζεκτ του LNG», δήλωσε ο Zanganeh

Στόχος του Ιράν είναι, στο εγγύς μέλλον, να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στα 200 εκατ. κ. μ. την ημέρα. Αυτό τόνισε, χθες, Δευτέρα, ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Namdar Zanganeh.

«Το Υπουργείο Πετρελαίου της χώρας σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στα 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Οι ιρανικές εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες διεξάγονται μέσω αγωγών, καθώς και μέσω της υλοποίησης του πρότζεκτ του LNG», δήλωσε ο Zanganeh.

Σύμφωνα με τον Ιρανό Υπουργό Πετρελαίου, τα τελευταία χρόνια η χώρα αυξάνει σταθερά την παραγωγή της σε αέριο, καθώς το πεδίο South Pars στον Περσικό Κόλπο αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ένας από τους βασικούς ομιλητές στο φετινό 9th Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ, στις 29 και 30 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Δρ. Azizollah Ramazani, Πρόεδρος Δ.Σ. της Κρατικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (NIGC), και Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της ιρανικής Κρατικής Εταιρείας Εξαγωγών Φυσικού Αερίου (NIGEC), ανέδειξε, στην ομιλία του τις προοπτικές που υπάρχουν μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, για το φυσικό αέριο, αλλά, ειδικότερα, το ρόλο «γέφυρας» που μπορεί να παίξει η ΝΑ Ευρώπη για τη μεταφορά ιρανικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Εφέτος σχεδιάζουμε θα θέσουμε σε λειτουργία τέσσερεις τοποθεσίες στο South Pars πέραν των ήδη υπαρχουσών. Πριν από δέκα χρόνια, παρήγαμε περί τα 41 bcm ετησίως από το πεδίο αυτό, εφέτες αναμένουμε να πάρουμε 236 bcm και του χρόνου να ξεπεράσουμε τα 400 bcm», τόνισε ο Zanganeh.

Το πεδίο αερίου South Pars διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και βρίσκεται στα σύνορα Ιράν – Κατάρ στον Περσικό Κόλπο. Καλύπτει έκταση 9.700 τ.χλμ.