Λιβύη: Ο ΟΗΕ Ανοίγει τα Τέρμιναλ Εξαγωγής Πετρελαίου Ενώ ο Εμφύλιος Συνεχίζεται – Αεροπορικές Επιδρομές ΗΠΑ Κατά ISIS

Λιβύη: Ο ΟΗΕ Ανοίγει τα Τέρμιναλ Εξαγωγής Πετρελαίου Ενώ ο Εμφύλιος Συνεχίζεται – Αεροπορικές Επιδρομές ΗΠΑ Κατά ISIS
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 3 Αυγούστου 2016 - 10:03
Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη της Λιβύης, τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα της επίσημα αναγνωριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας. Την ίδια στιγμή, αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η λειτουργία των εξαγωγικών τέρμιναλ πετρελαίου μετά από 18 μήνες, στρατιωτικός διοικητής αντίπαλης κυβέρνησης απειλεί ότι θα πλήξει τα τάνκερ που θα εισέλθουν στην λιβυκή επικράτεια

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη της Λιβύης, τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα της επίσημα αναγνωριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας. Την ίδια στιγμή, αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η λειτουργία των εξαγωγικών τέρμιναλ πετρελαίου μετά από 18 μήνες, στρατιωτικός διοικητής αντίπαλης κυβέρνησης απειλεί ότι θα πλήξει τα τάνκερ που θα εισέλθουν στην λιβυκή επικράτεια.

Η ανακοίνωση της επίσημης κυβέρνησης έρχεται μετά από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, και τον επικεφαλής της πολιτιφυλακής των τερματικών, Ibrahim Jedran, ο οποίος είχε υποκινήσει το κλείσιμό τους, το Δεκέμβριο του ’14, με συνέπεια την απότομη πτώση των κρατικών εσόδων. Το άνοιγμα των τέρμιναλ ανακοινώθηκε αργά την περασμένη Πέμπτη, από το τερματικό του λιμανιού Ρας Λανούφ.

Ωστόσο, η χώρα παραμένει διχασμένη ανάμεσα στο προεδρικό συμβούλιο που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, με έδρα την πρωτεύουσα, Τρίπολη, και το Κοινοβούλιο στα ανατολικά της χώρας. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ταξίαρχος Abdel- Razek al- Nadhouri, που υπάγεται στο αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα κοινοβούλιο με έδρα την ανατολική Λιβύη, απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πλήξει τα ξένα τάνκερ που θα μπουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Αλλά και η ίδια η συμφωνία του ΟΗΕ με τον Jedran, ο οποίος ηγείται των λεγομένων «Φρουρών των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων», έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των συνομιλιών, λέγεται ότι αυτή επιτεύχθηκε χάρη στην καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον Λίβυο πολέμαρχο. Ας σημειωθεί ότι όταν ο Ibrahim Jedran είχε υπό τον έλεγχό του τα τέρμιναλ του Ρας Λανούφ, της al- Sidra και της al- Zueitina, αυτά λειτουργούσαν με διαλείψεις μέχρι που οι ένοπλες ομάδες του διέκοψαν εντελώς τη λειτουργία τους, μετά από επίθεση στο Ρας Λανούφ από αντίπαλη ομάδα ενόπλων, που είχε βάση την Τρίπολη.

Τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το κλείσιμο των τέρμιναλ, ενώ είχαν ήδη πληγεί από τον εμφύλιο του 2011, που οδήγησε πτώση του καθεστώτος Καντάφι και κατάρρευση της παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται, από αξιωματούχους του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης, ότι η απώλεια πιθανών εσόδων ανήλθε σε πάνω από 100 δις δολ. Η Λιβύη εξήγε περί τα 146 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το 2015 έναντι 531 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το 2012.

Όσον αφορά τις επιθέσεις της αμερικανικής αεροπορίας στη Σύρτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν επιτυχία στην ανακατάληψη εδαφών γύρω από τη Σύρτη, από το Ισλαμικό Κράτος και προσθέτως οι επιδρομές των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν τους τζιχαντιστές στην πόλη, προκειμένου να καταστεί δυνατό η λιβυκή κυβέρνηση να αποκτήσει πλεονέκτημα». Το ISIS εξακολουθεί να κατέχει αρκετά στρατηγικά σημεία στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου, του κεντρικού νοσοκομείου και του συνεδριακού κέντρου Ουαγκαντούγκου, όπου εκτιμάται ότι η οργάνωση έχει αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και εφοδίων.

Εξάλλου, χθες, Τρίτη, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 20 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο που είχε στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας στην Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των δυνάμεων ασφαλείας και ιατρικούς αξιωματούχους.

Η βομβιστική επίθεση συνέβη σε μια κατοικημένη περιοχή στην επαρχία Γκιουάρσα, πεδίο μαχών μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας πιστών στην κυβέρνηση του κοινοβουλίου της Λιβύης, με έδρα στα ανατολικά, και μια συμμαχία ισλαμιστών και άλλων αντιπάλων.