Για τα μέσα Οκτωβρίου ορίστηκε, κατ΄αρχήν, η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Νόβακ την Παρασκευή

Για τα μέσα Οκτωβρίου ορίστηκε, κατ΄αρχήν, η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Νόβακ την Παρασκευή.

«Η συνάντηση με τον Μάρος Σέφκοβιτς έχει προκαταρκτικά προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας έχει λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τον πρέσβη της γραμματείας του Μάρος Σέφκοβιτς και από τον πρέσβη της ΕΕ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στον ενεργειακό διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και στις υποδομές για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», είπε ο Ρώσος Υπουργός.

Οι τακτικές τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Κίεβο και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη ξεκίνησαν το Μάιο του 2014, μετά την ακύρωση της έκπτωσης στην παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία εκ μέρους της Μόσχας. Το καλοκαίρι του 2014, η Gazprom εστράφη προς το καθεστώς προμηθειών μέσω προπληρωμής. Το φθινόπωρο του 2015, η Ρωσία διατήρησε τον όρο του τριμηνιαίου καθορισμού των τιμών του φυσικού αερίου στο λεγόμενο «χειμερινό πακέτο», η ισχύς του οποίου έληξε στις 31 Μαρτίου. Μετά από αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Κίεβο και τη Μόσχα να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην άμεσο μέλλον, αν και καμία συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει προταθεί ακόμα.