ΙΕΑ: Κατά 60 Δις Δολ. Έχουν Μειώσει τις Επενδύσεις Κεφαλαίου οι Μεγάλες Πετρελαϊκές την Τελευταία Διετία

ΙΕΑ: Κατά 60 Δις Δολ. Έχουν Μειώσει τις Επενδύσεις Κεφαλαίου οι Μεγάλες Πετρελαϊκές την Τελευταία Διετία
energia.gr
Τετ, 14 Σεπτεμβρίου 2016 - 08:10
Τη νέα του έκθεση, με τίτλο "World Energy Investment -2016", δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο ΙΕΑ, στην οποία αναλύει την κατάσταση των επενδύσεων για όλες τις τεχνολογίες, τομείς και περιφέρειες σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης την ανάλυση των επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στις τάσεις στο κόστος του upstream. Μεταξύ άλλων, την τελευταία διετία οι μεγάλες πετρελαϊκές έχουν μειώσει κατά 60 δις δολ. τις επενδύσεις τους στον τομέα της παραγωγής

Τη νέα του έκθεση, με τίτλο "World Energy Investment -2016", δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο ΙΕΑ, στην οποία αναλύει την κατάσταση των επενδύσεων για όλες τις τεχνολογίες, τομείς και περιφέρειες σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης την ανάλυση των επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στις τάσεις στο κόστος του upstream. Μεταξύ άλλων, την τελευταία διετία οι μεγάλες πετρελαϊκές έχουν μειώσει κατά 60 δις δολ. τις επενδύσεις τους στον τομέα της παραγωγής.

Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι δύο χρόνια από την έναρξη της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να μειώνουν τα κόστη τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Η πρώτη τους απάντηση στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου ήταν να κάνει απότομες μειώσεις στις κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) στον τομέα της παραγωγής. Σύμφωνα με το "World Energy Investment -2016» του ΙΕΑ, οι εκτιμώμενες περικοπές στις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περίπου το ένα πέμπτο τόσο το 2015 και το 2016 έχουν μειώσει κατά 60 δισεκατομμύρια δολ. τις επενδύσεις στο upstream σε μόλις δύο χρόνια. Ενώ αυτή η μείωση των δαπανών οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε σημαντικό αποπληθωρισμό του κόστους, η επιβράδυνση στις δραστηριότητες και οι καθυστερήσεις στα πρότζεκτ αποτελούν επίσης παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Επίσης, οι εταιρείες μειώνουν το κόστος λειτουργίας (OPEX) - μια σημαντική συνιστώσα των προϋπολογισμών τους. Από τα μέσα του 2014, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κατά περισσότερο από 35%, με στόχο περαιτέρω μείωση της τάξης του 5% μέχρι το τέλος του 2016.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν εν τω μεταξύ επιδεινωθεί σημαντικά και οι ταμειακές ροές από δραστηριότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις επενδύσεις και τα γενναιόδωρα μερίσματα. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις στηρίζονται περισσότερο σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Από το δεύτερο τρίμηνο του ’16, οι μεγάλες εταιρείες είχαν αυξήσει το χρέος τους κατά περίπου 100 δις δολ., το οποίο πλέον φτάνει συνολικά τα 350 δις δολ. - μια αύξηση 40% από τα μέσα του 2014. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερη η μόχλευση σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς τομείς, το καθαρό χρέος των πετρελαϊκών προς ίδια κεφάλαια έχει σχεδόν διπλασιαστεί.