Σαουδική Αραβία: Ξανά στην Πρώτη Θέση της Παραγωγής Πετρελαίου στον Κόσμο

Σαουδική Αραβία: Ξανά στην Πρώτη Θέση της Παραγωγής Πετρελαίου στον Κόσμο
energia.gr
Πεμ, 15 Σεπτεμβρίου 2016 - 11:14
Η Σαουδική Αραβία βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, εκτοπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη θέση, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Η Σαουδική Αραβία βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, εκτοπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη θέση, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας της επέτρεψε να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο», επεσήμανε η IEA στην μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε την Τρίτη.

Η αμερικανική παραγωγή άγγιξε τον Αύγουστο τα 12,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περιλαμβάνου υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με την IEA. Τον ίδιο μήνα, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 12,58 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η μείωση στην παραγωγή των ΗΠΑ ήρθε καθώς ο αριθμός των εξεδρών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 404 στις 20 Μαΐου, διευκρινίζει το Bloomberg. Από τότε ο αριθμός έχει ανακάμψει, φτάνοντας τις 508 στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούλιο, η προσφορά αργού από τη Σαουδική Αραβία εκτοξεύτηκε σε 10,65 εκατ. βαρέλια, πριν υποχωρήσει στα 10,6 εκατ. τον Αύγουστο. Η παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 10,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, δηλαδή σχεδόν 200.000 βαρέλια/ημέρα μεγαλύτερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.