Ξανάρχισε η ροή στον αγωγό πετρελαίου Κιρκούκ-Yumurtalik, στην περιοχή του Τσεϊχάν, δηλαδή από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση ενεργειακού αξιωματούχου της ιρακινής πόλης στο Πρακτορείο Anadolu το βράδυ της περασμένης Παρασκευής

Ξανάρχισε η ροή στον αγωγό πετρελαίου Κιρκούκ-Yumurtalik, στην περιοχή του Τσεϊχάν, δηλαδή από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση ενεργειακού αξιωματούχου της ιρακινής πόλης στο Πρακτορείο Anadolu το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο Νετσάτ Χουσεΐν, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Κιρκούκ του Επαρχιακού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ροή πετρελαίου ξανάρχισε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ, και ως το Σάββατο 50.000 βαρέλια αργού πετρελαίου είχαν σταλεί πμέσω του αγωγού προς το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν στη Μεσόγειο.

«Η εξαγωγή έχει διακοπεί την Τετάρτη λόγω τεχνικής βλάβης σε μια αντλία σωλήνα. Αλλά το πρόβλημα έχει λυθεί», δήλωσε ο Χουσεΐν.

«Στόχος μας είναι να στέλνουμε καθημερινά 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το Κιρκούκ στο λιμάνι Τσεϊχάν. Αλλά γι 'αυτό, χρειαζόμαστε χρόνο», πρόσθεσε.

Μετά από ένα νέο γύρο συνομιλιών τον Αύγουστο, Ερμπίλ και τη Βαγδάτη συμφώνησαν να εξάγουν από κοινού αργό πετρέλαιο από το Κιρκούκ μέσω του αγωγού της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, και να μοιράζονται τα έσοδα εξίσου.

Ως τότε η ροή πετρελαίου είχε διακοπεί για πέντε μήνες.

Η Βαγδάτη αποφάσισε να διαθέσει στον προϋπολογισμό του Κιρκούκ 1 δολ. για κάθε βαρέλι πετρελαίου που πωλείται. Ωστόσο, από την αναστολή της ροής του πετρελαίου, οι πληρωμές αυτές είχαν ανασταλεί. Το Κιρκούκ έχει χάσει εκατομμύρια δολάρια κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, σύμφωνα με τον Χουσεΐν.

Λόγω των προβλημάτων πληρωμής των εξαγωγών πετρελαίου, το Μάρτιο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί διέταξε την αναστολή της ροής πετρελαίου από το Κιρκούκ στο Τσεϊχάν.