Το θέμα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ. «Υπάρχουν προτάσεις για πάγωμα, ενώ η μείωση της παραγωγής (κατά 5% - TASS) δεν έχει προταθεί», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νόβακ

Το θέμα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ. «Υπάρχουν προτάσεις για πάγωμα, ενώ η μείωση της παραγωγής (κατά 5% - TASS) δεν έχει προταθεί», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νόβακ.

«Αυτή η επιλογή - τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω για τη συζήτησή μας με άλλους υπουργούς και άλλες χώρες - δεν εξετάζεται», πρόσθεσε ο Νόβακ, όταν ρωτήθηκε αν συζητείται από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες το ενδεχόμενο περικοπής της παραγωγής αργού κατά 5%.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Κύριλ Μολόντσωφ δήλωσε ότι το θέμα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου δεν έχει συμφωνηθεί με τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου:

«Έχω πει ότι το θέμα συζητήθηκε με τις εταιρείες κατά τη διάρκεια του έτους. Συμφωνία σημαίνει υπογραφή, πράγμα που δεν συνέβη», είπε όταν ρωτήθηκε αν το ζήτημα του αργού μείωση της παραγωγής είχε συμφωνηθεί με τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Μολόντσωφ, δεν υπάρχει νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η μείωση κατά 5% είναι δυνατή από τεχνική άποψη», σε περίπτωση που η Ρωσία φτάσει σε συμφωνία για τη σταθεροποίηση αργού παραγωγής με τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.

Το ζήτημα ενός πιθανού παγώματος της παγκόσμιας παραγωγής αργού αναβίωσε μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 2 Σεπτεμβρίου, ότι στηρίζει τη συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ για συγκράτηση της αύξησης της παραγωγής. Στην ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου εκφραζόταν επίσης η ελπίδα ότι άλλες παραγωγοί αργού θα στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, που ελέγχουν πάνω από το 21% της παγκόσμιας κατανάλωσης αργού, υπέγραψαν κοινή δήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, οι δύο χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα παγώματος της παραγωγής αργού για τρεις ή έξι μήνες.

Εξάλλου, στο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 26 με 28 Σεπτεμβρίου στην Αλγερία, οι χώρες - εξαγωγείς πετρελαίου πρόκειται να διαπραγματευτούν το ενδεχόμενο πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου. Η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και το Κουβέιτ είναι εμπνευστές της συνάντησης. Οι υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και του Ιράν, σε ιδιωτικές συνομιλίες, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.