ικανός να αναπαράγει το λειτουργικό περιβάλλον ενός μελλοντικού σταθμού πυρηνικής σύντηξης, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες.
Η Κίνα αναφέρει ότι πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ για την πειραματική συσκευή, η οποία αποτελεί μέρος του κινεζικού σχεδίου «τεχνητός ήλιος» - το οποίο στοχεύει να καταστήσει τους αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης εμπορική πραγματικότητα.
Η ανακάλυψη που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα ξεπέρασε τις καταστάσεις που απαιτούνται για τους μελλοντικούς αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης, σύμφωνα με την Κίνα.
Ο «τεχνητός ήλιος» της Κίνας ξεπερνά το όριο των 1.000 δευτερολέπτων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, το σημείο αναφοράς των 1.000 δευτερολέπτων θεωρείται σημαντικό βήμα στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη.
Η επιτυχία επιτεύχθηκε από το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Χεφέι της επαρχίας Ανχούι της ανατολικής Κίνας.
Όταν τα άτομα υδρογόνου υπερθερμαίνονται σε θερμοκρασίες άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, το πλάσμα που προκύπτει δημιουργεί συνθήκες που επιτρέπουν στα άτομα να συγχωνευθούν και να σχηματίσουν ήλιο, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Οι 100 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου είναι απαραίτητοι για την επιτυχή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τη σταθερή μακροχρόνια λειτουργία και τη διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου στις συσκευές πυρηνικής σύντηξης.
«Μια συσκευή σύντηξης πρέπει να επιτυγχάνει σταθερή λειτουργία με υψηλή απόδοση για χιλιάδες δευτερόλεπτα, ώστε να είναι δυνατή η αυτοσυντηρούμενη κυκλοφορία του πλάσματος, η οποία είναι κρίσιμη για τη συνεχή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μελλοντικές εγκαταστάσεις σύντηξης», δήλωσε ο Song Yuntao, διευθυντής του ASIPP, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
Αναβαθμίσεις στην EAST και συμβολή στον ITER
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αρκετά συστήματα του EAST έχουν αναβαθμιστεί από τον τελευταίο γύρο πειραμάτων. Ένα από αυτά είναι το σύστημα θέρμανσης, το οποίο νωρίτερα λειτουργούσε με το ισοδύναμο σχεδόν 70.000 οικιακών φούρνων μικροκυμάτων. Τώρα έχει διπλασιάσει την ισχύ εξόδου του.
Ο τελικός στόχος του «τεχνητού ήλιου» είναι να δημιουργήσει πυρηνική σύντηξη όπως ο ήλιος για να παρέχει μια ατελείωτη, καθαρή πηγή ενέργειας. Στόχος του είναι επίσης να παρέχει συστήματα που απαιτούνται για την εξερεύνηση του διαστήματος πέρα από το ηλιακό σύστημα.
Η Κίνα προσχώρησε στο πρόγραμμα του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) το 2006 ως έβδομο μέλος του. Το Πεκίνο είναι υπεύθυνο για το 9% περίπου της κατασκευής του προγράμματος και το ASIPP είναι η κύρια μονάδα της αποστολής του.
Ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει το ίδιο το EAST το 2023 - όταν ο «τεχνητός ήλιος» έτρεχε για 403 δευτερόλεπτα χωρίς διακοπή. Πριν από αυτό, το ρεκόρ βρισκόταν στα 101 δευτερόλεπτα, το οποίο είχε επιτευχθεί τον Μάιο του 2021.
Η πυρηνική σύντηξη, η οποία είναι η πηγή της ενέργειας που απελευθερώνεται από τον Ήλιο, θεωρείται η απόλυτη πηγή ενέργειας ακόμη και στη Γη, καθώς η διαδικασία δεν δημιουργεί εκπομπές άνθρακα ή ραδιενεργά υλικά ως παραπροϊόντα.
Ο ITER, ο οποίος κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία, θα είναι η μεγαλύτερη πειραματική συσκευή φυσικής πλάσματος μαγνητικού περιορισμού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος πειραματικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης tokamak, μόλις ολοκληρωθεί.
Τα επιτεύγματα του EAST θα συμβάλουν στην υλοποίηση του ITER και του China Fusion Engineering Test Reactor (CFETR).
«Ελπίζουμε να επεκτείνουμε τη διεθνή συνεργασία μέσω του EAST και να φέρουμε την ενέργεια σύντηξης σε πρακτική χρήση για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Song.