EBRD: Η Χρηματοδότηση του TANAP και του TAP Εξαρτάται από την Πρόοδο του Αζερμπαϊτζάν στα Θέματα Διαφάνειας

EBRD: Η Χρηματοδότηση του TANAP και του TAP Εξαρτάται από την Πρόοδο του Αζερμπαϊτζάν στα Θέματα Διαφάνειας
energia.gr
Τρι, 27 Σεπτεμβρίου 2016 - 09:13
Η σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση του Νότιου Διαδρόμου με κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων από την EBRD θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της διαφάνειας στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τονίζουν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης
Μήνυμα για μέτρα βελτίωσης της διαφάνειας στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου απευθύνουν προς την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Αυτή η είναι η ουσία των όσων είπε σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia ο επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της τράπεζας, Riccardo Puliti.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτήσει τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Tanap and TAP (με 1 δισ. δολάρια) θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις που πραγματοποιεί με την κυβέρνηση της χώρας η διεθνής πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διαφάνειας, Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Σημειώνεται πως το Αζερμπαϊτζάν είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα σε αυτόν τον οργανισμό. 

Ο κ. Puliti επισήμανε ότι η πρόοδος που θα σημειώσει το Μπακού σε αυτές τις συζητήσεις είναι σημαντική και για τους δύο αγωγούς, αλλά κυρίως για τον TANAP, όπου η Socar ελέγχει το 58% του project. 

«Στην περίπτωση του TANAP, είναι σημαντικό να υπάρξει πρόοδος. Αν δεν υπάρξει πρόοδος θα είναι πολύ δύσκολο να αιτιολογήσουμε ένα μεγάλο ποσό χρηματοδότησης», είπε το στέλεχος της EBRD.

Όπως ανέφερε, στις 26 Οκτωβρίου θα γίνει συνάντηση της EITI στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου θα δημοσιοποιηθεί έκθεση της για την πρόοδο του Αζερμπαϊτζάν στη βελτίωση της διαφάνειας, της λήψης μέτρων κατά της διαφθοράς και υπέρ των ανοικτών διαγωνισμών, καθώς και της προώθησης των διαβουλεύσεων με την κοινωνία των πολιτών.