Η απόφαση του ΟΠΕΚ να συνεδριάσει ανεπίσημα στο Αλγέρι αυτήν την εβδομάδα έχει υποδαυλίσει τις εικασίες για απόφαση του καρτέλ να συγκρατήσει την παραγωγή, μετά από μια διετία διοχέτευσης πετρελαίου χωρίς όριο στην αγορά, η οποία πέτυχε να πλήξει τους ανταγωνιστές του αλλά προκάλεσε και «ελεύθερη πτώση» των τιμών

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να συνεδριάσει ανεπίσημα στο Αλγέρι αυτήν την εβδομάδα έχει υποδαυλίσει τις εικασίες για απόφαση του καρτέλ να συγκρατήσει την παραγωγή, μετά από μια διετία διοχέτευσης πετρελαίου χωρίς όριο στην αγορά, η οποία πέτυχε να πλήξει τους ανταγωνιστές του αλλά προκάλεσε και «ελεύθερη πτώση» των τιμών.

Μια προσπάθεια για «πάγωμα» της παραγωγής, στην οποία μετείχε και η Ρωσία, παρά το γεγονός ότι δεν μετέχει στον ΟΠΕΚ, απέτυχε τον Απρίλιο στην Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία υπαναχώρησε επειδή το Ιράν αρνήθηκε να συμμετάσχει. Και αυτή την φορά όμως, πολλοί παραγωγοί έχουν αντικρουόμενες προτεραιότητες, με το Ιράν, το Ιράκ και την Νιγηρία να φαίνονται αποφασισμένες να αποκαταστήσουν την χαμένη παραγωγή, ενώ η παραγωγή σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αλγερία

O Υπουργός Ενέργειας της χώρας, όντας και ο οικοδεσπότης της συνεδρίασης, πηγαινοέρχεται μεταξύ Τεχεράνης, Παρισιού και Μόσχας στα πλαίσια της προετοιμασίας των συζητήσεων. Έχει προτείνει μείωση της παραγωγής παγκοσμίως κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί οι τιμές να παραμείνουν κάτω από τα 50$ ανά βαρέλι. H Αλγερία αποτελεί το προπύργιο σταθερότητας της Βορείου Αφρικής στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η αυξημένη πίεση στον προϋπολογισμό της λόγω της πτώσης των τιμών στην ενέργεια θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την χρηματοδότηση της πολυδάπανης προσπάθειας που την βοήθησε να αναχαιτίσει τις αναταράξεις που προκάλεσε το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης.

Αγκόλα

Oι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, νωρίτερα μέσα στο έτος, ενδεχομένως εμψύχωσαν την Αγκόλα όταν αποφάσισε τον Ιούνιο να τερματίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ σχετικά με την χορήγηση ενός δανείου, σύμφωνα με την τράπεζα Standard Chartered. Ακόμα και τώρα, τα έσοδα από το πετρέλαιο τα οποία αποτελούν περίπου το 95% των εσόδων από τις εξαγωγές, είναι «μετά βίας επαρκή» για την αποπληρωμή του κυβερνητικού χρέους και του χρέους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Sonangol, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας Jose Eduardo dos Santos τον Ιούλιο.

Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, υποστήριξε μια μείωση στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, θέτοντας ως στόχο την παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Εκείνη την περίοδο, η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ ξεπερνούσε αυτόν τον στόχο κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια.

Ιράν

Η χώρα του Περσικού Κόλπου επιχειρεί την ανασυγκρότηση της τομέα παραγωγής ενέργειας και επιδιώκει να ανακτήσει το μερίδιό της στην αγορά, μετά και την άρση, τον Ιανουάριο, των διεθνών κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί εξ αιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

Έκτοτε, έχει αυξήσει την παραγωγή της κατά 800.000 βαρέλια την μέρα. Ο Υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh απείχε από τον τελευταίο γύρο των συζητήσεων για συγκράτηση της παραγωγής, που έλαβαν χώρα στην Ντόχα, και δήλωσε πως με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν σαν να επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του κυρώσεις.

Αυτή την φορά, ο Πρόεδρος Hassan Rouhani δήλωσε πως η χώρα υποστηρίζει προσπάθειες σταθεροποίησης ή και βελτίωσης των τιμών, αλλά είναι ζωτικής σημασίας η αναπλήρωση της χαμένη παραγωγής. H χώρα θα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στην παραγωγή μόλις αυτή αγγίξει τα προ-κυρώσεων επίπεδα, δηλαδή όταν κυμανθεί «οριακά» πάνω από τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα, πιθανόν στα τέλη του τρέχοντος έτος, σύμφωνα με τον Mohsen Ghamsari, διευθυντή του τμήματος Διεθνών Σχέσεων στην National Iranian, η οποία ελέγχεται από το κράτος.

Ιράκ

Η στάση του Ιράκ θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg Julian Lee. Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ έχει σημειώσει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τότε που τα μέλη του ΟΠΕΚ υιοθέτησαν την στρατηγική μεγιστοποίησης της παραγωγής.

Ο νέος υπουργός Πετρελαίου Jabbers Al-Luabi έχει ζητήσει από τις πετρελαϊκές εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή. Eκτός από αυτό, η Βαγδάτη έχει γνωστοποιήσει στις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ το επίπεδο στο οποίο θα ήταν πρόθυμη να «παγώσει» την παραγωγή, αλλά δεν έχει ανακοινώσει αυτό το νούμερο δημοσίως. Τώρα είναι η «κατάλληλη στιγμή» για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την παραγωγή, και το αργό ίσως υποχωρήσει σε περίπτωση που τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν καταλήξουν σε συμφωνία στο Αλγέρι, δήλωσε στις 22 Σεπτεμβρίου ο αντιπρόσωπος του Ιράκ στον OPEC, Falah Al-Amri.

Λιβύη

Είναι δύσκολο το να προβλέψει κανείς το πώς η Λιβύη θα μπορούσε να αποδεχτεί «πάγωμα» καθώς πασχίζει να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής της περιόδου πριν την εκδίωξη του δικτάτορα Καντάφι, 5 χρόνια πριν, όταν παρήγαγε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα. Η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% από τον Αύγουστο και μετά καθώς ξεκίνησε εκ νέου η εξόρυξη πετρελαίου και σε ορισμένα λιμάνια πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξαγωγές μετά από δύο χρόνια. Ωστόσο η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 75% σε σχέση με τα προ-2011 επίπεδα, καθώς ένοπλες ομάδες πασχίζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις ενεργειακές πηγές της χώρας.

Νιγηρία

Ο μεγαλύτερος –υπό κανονικές συνθήκες- παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, η Νιγηρία, πρέπει να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα βαρέλια μπορεί, σε συνθήκες χαμηλών τιμών και της μειωμένης, λόγω στρατιωτικών επιθέσεων στις υποδομές ενέργειας, παραγωγής.

Ο υπουργός πετρελαίου Emmanuel Kachikwu δήλωσε στις 19 Σεπτεμβρίου πως επιταχύνθηκε η παραγωγή κατά τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες λόγω κατάπαυσης του πυρός. Προέβλεψε όμως ότι η ημερήσια παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα κατά τον επόμενο μήνα και πως τον Δεκέμβριο θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Τον προηγούμενο μήνα η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 1,44 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

H Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της

Ο Υπουργός Ενέργειας Khalid Al-Falih, μετά την δέσμευση για συνεργασία με τον Ρώσσο ομόλογό του Alexander Novak στις 5 Σεπτεμβρίου, αρνήθηκε πως υφίσταται οποιαδήποτε ανάγκη προς το παρόν για την επιβολή πλαφόν στην παραγωγή, δηλώνοντας πως «οι αγορές έχουν την τάση να ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 25% τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. H χώρα αξιολογεί σχέδια που προβλέπουν ακύρωση project αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περικοπή των προϋπολογισμών προκειμένου να ισορροπήσει τα οικονομικά της, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Mπορεί ενδεχομένως να είναι και πιο πρόθυμη τώρα να συμφωνήσει στην συγκράτηση της παραγωγής απ΄ ότι ήταν στις συζητήσεις της Ντόχα.

To Bασίλειο έχει προσφερθεί να μειώσει την παραγωγή μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Αλγερίας, Noureddine Boutarfa, την Κυριακή. Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να ακολουθήσουν το στάση της Σαουδικής Αραβίας όταν έρθει η ώρα για την λήψη αποφάσεων από τον ΟΠΕΚ.

Βενεζουέλα

Ο Υπουργός Πετρελαίου, Eulogio del Pino, πίεσε για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στην συνεδρίαση του OPEC τον Δεκέμβριο και ήταν ένας από τους βασικότερους υποκινητές της διενέργειας συνάντησης στην Ντόχα. H κακή διαχείριση των οικονομικών και η κατρακύλα των τιμών έχουν φέρει την, άκρως εξαρτημένη από το πετρέλαιο, χώρα του στο χείλος της κατάρρευσης.

Ρωσία

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει πως μια συμφωνία για «πάγωμα» από τον ΟΠΕΚ θα ήταν η «σωστή επιλογή». Παρ’ όλα αυτά, οι προηγούμενες προσπάθειες για συνεργασία με τον οργανισμό, κατά κανόνα, δεν κατέληξαν πουθενά.

Η Ρωσία, η οποία παράγει σε επίπεδα ρεκόρ- άνω των 11 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα- έχει το μικρότερο breakeven στην τιμή μεταξύ των 15 εθνών που θα παραστούν στην συνάντηση.

Αλλά με τις τιμές του αργού να παραμένουν κολλημένες σε επίπεδα κάτω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, παλεύει ταυτόχρονα και με την μεγαλύτερη, σε διάρκεια, ύφεση των τελευταίων δύο δεκαετιών.