Ενισχύονται οι ενδείξεις για ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και την έλλειψη ρευστότητας. Ο δείκτης- βαρόμετρο της ζήτησης ενέργειας για τον Σεπτέμβριο έστειλε ένα ακόμη σοβαρό μήνυμα, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση της τάξης του 14,61% στην Υψηλή Τάση (βαριά βιομηχανία), ενώ το 9μηνο ενισχύθηκε κατά 9,61%
Ενισχύονται οι ενδείξεις για ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και την έλλειψη ρευστότητας. Ο δείκτης- βαρόμετρο της ζήτησης ενέργειας για τον Σεπτέμβριο έστειλε ένα ακόμη σοβαρό μήνυμα, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση της τάξης του 14,61% στην Υψηλή Τάση (βαριά βιομηχανία), ενώ το 9μηνο ενισχύθηκε κατά 9,61%.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη Μέση Τάση παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στη ζήτηση (+7,95%), ενώ στη Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση (σχεδόν 11,6%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
 
Εν τω μεταξύ, τον Σεπτέμβριο οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού κατέγραψαν σημαντική αύξηση το συνολικό τους μερίδιο (+1,76%), με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ κοντά στο 88%.
 
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί πολύ κοντά στην υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης, σύμφωνα με την οποία, στο τέλος του τρέχοντος έτους, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 87,24%, ενώ έως το τέλος του 2020 σε επίπεδα κάτω του 50%, κάτι που εκτιμάται ότι είναι απόλυτα εφικτό, συνυπολογίζοντας και τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.
 
Το Σεπτέμβριο, οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ελέγχουν συνολικά το 11,93% (έναντι 10,17% του Αυγούστου), με ισχυρότερες δυνάμεις την «Ήρων» (3,14%) του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και την Protergia (2,98%) του ομίλου Μυτιληναίου.

(fmvoice.gr, 19/10/2016)