Goldman Sachs: Βουτιά στο Πετρέλαιο Κάτω από τα 40 Δολάρια αν ο ΟΠΕΚ Αποτύχει

Goldman Sachs: Βουτιά στο Πετρέλαιο Κάτω από τα 40 Δολάρια αν ο ΟΠΕΚ Αποτύχει
της Ελευθερίας Κούρταλη
Τετ, 2 Νοεμβρίου 2016 - 07:58
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αργότερα αυτόν τον μήνα,η τιμή του μαύρου χρυσού είναι βέβαιο ότι θα σημειώσει βουτιά κάτω των 40 δολ. το βαρέλι, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αργότερα αυτόν τον μήνα,η τιμή του μαύρου χρυσού είναι βέβαιο ότι θα σημειώσει βουτιά κάτω των 40 δολ. το βαρέλι, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της.

"Η έλλειψη προόδου σχετικά με την εφαρμογή της ποσόστωσης παραγωγής και οι αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των παραγωγών του ΟΠΕΚ, δείχνουν πως η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στις 30 Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά μικρή", όπως σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Οι διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν προσέφεραν καμία σαφή εικόνα σχετικά με τη μείωση της υπερπροσφοράς στην αγορά, με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με την Goldman Sachss, ακόμα και αν η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου ωθήσει μια ομάδα χωρών να επιταχύνουν τη διαμόρφωση ειδικών συμφωνιών, η πιθανότητα επιτυχούς μείωσης των αποθεμάτων πετρελαίου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η αύξηση της παραγωγής στις χώρες του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο και η αύξηση της παραγωγής σε άλλες χώρες-παραγωγούς, δεν θα επιτρέψει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των υπαρχόντων ενεργειακών πόρων και της προσφοράς τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με την Goldman η οποία εκτιμά ότι η μέση παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ άγγιξε τα 34,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα.

"Η έλλειψη μιας συμφωνίας μέχρι στιγμής έχει ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σημαντικά χαμηλότερα με την εξασθένηση των θεμελιωδών μεγεθών του πετρελαίου να δικαιολογούν τιμές χαμηλότερα των 40 δολ. το βαρέλι, αν ο ΟΠΕΚ δεν είναι σε θέση να παραδώσει μια πειστική συμφωνία", όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

(Πηγή: capital.gr)