Πολωνία: Δεν Μπορούμε να Εγκρίνουμε την Πώληση Περιουσιακών Στοιχείων της EDF στο Έδαφός μας σε «Αρπακτικά»

Πολωνία: Δεν Μπορούμε να Εγκρίνουμε την Πώληση Περιουσιακών Στοιχείων της EDF στο Έδαφός μας σε «Αρπακτικά»
energia.gr
Τρι, 8 Νοεμβρίου 2016 - 14:46
Στις 26 Οκτωβρίου, ο Πολωνός Υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchorzewski, αναφέρθηκε στη δρομολογηθείσα πώληση περιουσιακών στοιχείων (μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας) της γαλλικής Electricite de France (EDF) που βρίσκονται στην πολωνική επικράτεια σε μη Πολωνούς αγοραστές

Στις 26 Οκτωβρίου, ο Πολωνός Υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchorzewski, αναφέρθηκε στη δρομολογηθείσα πώληση περιουσιακών στοιχείων (μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας) της γαλλικής Electricite de France (EDF) που βρίσκονται στην πολωνική επικράτεια σε μη Πολωνούς αγοραστές.

Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό της δελτίο η πρεσβεία της Ελλάδας στην Πολωνία, ο κ. Tchorzewski επεσήμανε ότι τα διάφορα επενδυτικά funds κινούνται ως αρπακτικά, αναζητώντας κέρδη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να εγκρίνει την απόκτηση των μονάδων της EDF από έναν επενδυτή που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και ότι θα προτιμούσε έναν αγοραστή με επενδυτικό ορίζοντα πέραν της δεκαετίας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο εκσυγχρονισμός των μονάδων.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι κάθε υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να ελεγχθεί από την κυβέρνηση, τόσο ως προς την κεφαλαιακή του επάρκεια όσο και ως προς την προέλευση των κεφαλαίων του και τις επιπτώσεις της εξαγοράς στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Την ίδια ημέρα, η EDF γνωστοποίησε ότι ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το αυστραλιανό fund IFM Investors και την τσεχική EPH, επιδιώκοντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός του α΄ εξαμήνου του 2017. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης είναι η έγκριση ορισμένων Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της πολωνικής κυβέρνησης. Τον Αύγουστο η Πολωνία ενέταξε τα περιουσιακά στοιχεία της EDF Polska στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων που δε μπορούν να πωληθούν χωρίς κυβερνητική έγκριση διότι χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικής σημασίας».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι πολωνικές PGE, Enea, Energa και PGNiG εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις μονάδες της EDF, υποβάλλοντας κοινή προσφορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Puls Biznesu, η στάση της κυβέρνησης θα ήταν πιθανότατα λιγότερο σκληρή, εάν η γαλλική εταιρεία ήταν διατεθειμένη να δεχθεί μια βελτιωμένη προσφορά των πολωνικών εταιρειών. Λίγο μετά από τα σχόλια Tchorzewski, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (και Υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης), Mateusz Morawiecki, δήλωσε ότι η στάση της κυβέρνησης δεν έχει οριστικοποιηθεί και ότι πολωνική πλευρά παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της υπόθεσης.