Oι 43 από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους CEO βρέθηκαν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από 24 ώρες, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συσκέφθηκαν μεταξύ τους και αποχώρησαν το ίδιο αθόρυβα, όπως και ήρθαν

Oι 43 από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους CEO βρέθηκαν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από 24 ώρες, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συσκέφθηκαν μεταξύ τους και αποχώρησαν το ίδιο αθόρυβα, όπως και ήρθαν.

Ολα τα παραπάνω συνέβησαν από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι έως τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, μεταξύ «Μεγάλης Βρετανίας» και Μουσείου της Ακρόπολης, που κινήθηκαν, κάτω από απίστευτα μέτρα ασφαλείας και -κυρίως- διακριτικότητα.

Οι επικεφαλής των 43 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι όλοι τους μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων, γνωστής ως European Round Table of Industrialists. Ενός οργανισμού, με παρουσία στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα αυξημένη επιρροή σε όλα τα κομβικά κέντρα λήψης αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αρκεί να σημειωθεί ότι αθροιστικά οι ετήσιες πωλήσεις των ομίλων τους υπερβαίνουν τα 2,2 τρισ. ευρώ!

Προς άρση... παρεξηγήσεων, στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν για να δρομολογήσουν κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη εγχωρίου ενδιαφέροντος. Απλώς, την επέλεξαν για τη συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος. Μια συνεδρίαση που συνήθως συγκαλείται δύο φορές τον χρόνο, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα, με ατζέντα τις βασικές επιδιώξεις τους: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, πανευρωπαϊκά. Ωστόσο, η παρουσία τους εδώ και τα δύο, ξεχωριστά, ραντεβού που πραγματοποίησαν με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν σε κάθε περίπτωση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα για να δείξει πώς (και εάν) μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Τόσο η ολομέλεια όσο και οι συναντήσεις έγιναν υπό καθεστώς Chatham House Rule. Αυτός υπαγορεύει οι παρόντες να χρησιμοποιούν όπως θέλουν τις πληροφορίες που αποκαλύπτονται αλλά να μην αναφέρονται ποτέ στην πηγή τους ή να μην πουν τίποτα που μπορεί να την αποκαλύψει. Σκοπός είναι να μπορεί να μιλήσει κανείς ελεύθερα. Και έτσι έγινε.

Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό έγινε στο πλαίσιο δείπνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Λιάκο, δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τις επενδύσεις και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα.

Το ζήτημα των capital controls μπήκε στην ατζέντα, καθώς πολλές από τις εδώ θυγατρικές τους αντιμετωπίζουν πολύπλοκες διαδικασίες για τη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα και ακόμα πιο σύνθετες όταν αφορά επαναπατρισμό κερδών ή μερισμάτων. Να σημειωθεί ότι οι 29 από τους 43 ομίλους που βρέθηκαν στην Αθήνα έχουν μεγάλη ελληνική παρουσία, ενώ ένας είναι ελληνικός πολυεθνικός όμιλος. Ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να επενδύσουν στη χώρα, διαβεβαιώνοντάς τους πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.

Το επόμενο πρωί τα μέλη του European Round Table of Industrialists είχαν ραντεβού με τον αρχηγό της Ν.Δ. Η συνάντηση έγινε ως breakfast στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η συζήτηση είχε τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν, πόσο ευρείες θα είναι και, κυρίως, πόσο έτοιμη είναι για αυτές η ελληνική κοινωνία. Ο σκεπτικισμός για ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις δεν έλειψε.

Αλλωστε, αυτό είναι και ένα από τα κεντρικά σημεία των προσπαθειών τους το τελευταίο διάστημα: «Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την τρέχουσα πολιτική κρίση μόνον εάν η επόμενη γενιά Ευρωπαίων ενδιαφέρεται για την Ε.Ε. και είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την περαιτέρω προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου», εκτιμά το European Round Table of Industrialists, το οποίο αυτή την εποχή πραγματοποιεί πανευρωπαϊκή έρευνα σε περισσοτέρους από 10.000 νέους προκειμένου να διαπιστώσει τους προβληματισμούς τους και τις ενστάσεις τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ευρωπαϊστές οι ίδιοι, θεωρούν πως οι προκλήσεις που δέχεται σε αυτή τη συγκυρία η Ευρώπη είναι μεγάλες. Και σε αυτό δεν είναι αμέτοχη ευθυνών η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Τι είναι το Round Table of Industrialists

Το ERT, όπως ονομάζεται εν συντομία, αριθμεί σήμερα 53 μέλη, εκ των οποίων μόλις 10 δεν ήρθαν στην Αθήνα. Η συμμετοχή αφορά στους επικεφαλής των εταιρειών, άρα μέλη είναι τα πρόσωπα και όχι οι εταιρικές τους οντότητες. Υποστηρίζουν παγίως πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και της απασχόλησης. Με αυτό τον «πολιτικά ορθό» τρόπο περιγράφουν οι ίδιοι την επιρροή που αυτονόητα έχουν. Εξάλλου η δημιουργία αυτής της «στρογγυλής τράπεζας» το 1983, οπότε και η οικονομική κρίση σοβούσε πανευρωπαϊκά, αποτέλεσε πρωτοβουλία Ευρωπαίων επιτρόπων που παρακολουθούσαν την Ευρώπη να μην μπορεί να επιτύχει τους στόχους της Συνθήκης της Ρώμης του 1958. Και ζήτησαν, έτσι, βοήθεια και συνεργασία από τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες.

Εκτοτε αναγνωρίστηκε ως ένας από τους βασικούς εταίρους των ευρωπαϊκών αλλά και εθνικών θεσμών και πιστώνεται σειρά μελετών που καθόρισε ευρωπαϊκές πολιτικές για την εσωτερική αγορά, τις υποδομές, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την κοινωνία της πληροφορίας, την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για φορολογικά θέματα.

(Πηγή: Καθημερινή)