Οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση επιδεινώθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα το Μάιο, ωστόσο, ο ρυθμός υποχώρησης ήταν σημαντικά εξασθενημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 48,2 μονάδες τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από το 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.
Πάντως, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
«Ο δείκτης PMI του Μαΐου υπέδειξε περαιτέρω επιδείνωση» σχολίασε ο οικονομολόγος της IHS Markit Άλεξ Γκιλ.
«Παρόλα αυτά, οι αντίστοιχες τάσεις ήταν θετικότερες, καθώς ο ρυθμός επιδείνωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα, εν μέρει λόγω της μικρότερης μείωσης στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες και της αύξησης των επιπέδων στελέχωσης.»
Οι κατασκευαστές περιόρισαν την παραγωγή τους για ένατη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες στη διάρκεια του Μαΐου, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.
Παρά τον χαμηλότερο όγκο εργασιών, οι εταιρείες προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.
Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης, παρά την περαιτέρω αισθητή άνοδο στο κόστος εισροών. Η αισιοδοξία σχετικά με τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Markit.
«Στο μέτωπο της πολιτικής, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η αβεβαιότητα ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στον δείκτη βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για επενδύσεις προς το παρόν αναβάλλονται» πρόσθεσε.