7 Ιουνίου: «Τα Ταξίδια της Φηγού» - Παρουσίαση στην Αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

7 Ιουνίου: «Τα Ταξίδια της Φηγού» - Παρουσίαση στην Αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
energia.gr
Σαβ, 3 Ιουνίου 2017 - 12:34
Το Ίδρυμα Μελετών του Ελληνισμού εν Αλβανία «Ελίκρανον» διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017, και ώρα 19:00, παρουσίαση του βιβλίου «Τα ταξίδια της Φηγού» του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Παναγιώτη Μπάρκα. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας & Γενναδίου 8, 7ος όροφος, 106 78, Αθήνα)
Το Ίδρυμα Μελετών του Ελληνισμού εν Αλβανία « Ελίκρανον» διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017, και ώρα 19:00, παρουσίαση του βιβλίου « Τα ταξίδια της Φηγού» του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Παναγιώτη Μπάρκα.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας & Γενναδίου 8, 7ος όροφος, 106 78, Αθήνα).

Ομιλητές:

· Νίκος Μελέτης, δημοσιογράφος
· Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
· Δρ. Γεώργιος Γιακουμής, φιλόλογος
· Παναγιώτης Λέζος, εκδότης

Στο τέλος των ομιλιών θα προβληθεί ντοκυμαντέρ του ίδιου του συγγραφέα με τίτλο: «Ήπειρος: από το μύθο στην πραγματικότητα»

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου


Δύο λόγια για το βιβλίο «Τα ταξίδια της Φηγού»

Το τρίτομο βιβλίο «Τα ταξίδια της Φηγού» είναι του συγγραφέα Αναπλ. Καθ. Παναγιώτη Μπάρκα, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Ο τίτλος του βιβλίου «Τα ταξίδια της Φηγού» σε πρώτη όψη μοιάζει λογοτεχνικός. Στην ουσία συμπυκνώνει όλη την πραγματικότητα μιας πρωτότυπης κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής ιστορικής προσέγγισης του φαινομένου που ο συγγραφέας αποκαλεί και τεκμηριώνει ως ο «Ηπειρωτισμός» που αποτελεί τη γεννήτρα, το λίκνο και την ωριμότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Η Φηγός είναι η αρχέγονη βαλανιδιά που με τους καρπούς της πρωτόθρεψε τον άνθρωπο και ο Ηπειρώτης προήγαγε στο ιερό θεσμό του Μαντείου της Δωδώνης, κωδικοποιώντας έτσι τη μόνιμη και ιδιαίτερη σχέση του με τη φύση.

Για το συγγραφέα, το μαντείο της Δωδώνης και η Φηγός, δεν είναι απλώς το αρχαιότερο ελληνικό ιερό αλλά, όπως τεκμηριώνει στο βιβλίο του, αποτελεί γενικότερα και την αρχέγονη ρίζα της θεογονίας και κοσμογονίας και τον διαχρονικό πομπό-δέκτη στα δρώμενα του οικουμενικού Ελληνισμού και πολιτισμού. Συνεπώς, η προσέγγιση του Ηπειρωτισμού – Ελληνισμού στο βιβλίο ξεκινάει από τα απροσδιόριστα σε βάθος χρόνου όρια του μύθου, ο οποίος στην Ήπειρο, κατά τον συγγραφέα, διαφορετικά από κάθε άλλη περίπτωση, θα συνεχίσει την αλάνθαστη και άκαμπτη πορεία του και όταν συναντάει την ιστορία. Η διαχρονική αυτή αμφίπλευρη πορεία αποτελεί τα «ταξίδια» της Φηγού στο χώρο χρόνο της Ηπείρου και του Ελληνισμού. Το βιβλίο παρακολουθεί ως μια συνετή και αδιάσπαστη συνέχεια την εξέλιξη του Ηπειρωτικού Ελληνισμού μέχρι τις μέρες μας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σταθερές συντεταγμένες που μπορεί να αλλάζουν μορφή, όχι όμως την ουσία του Ελληνισμού, είτε αυτός επικρατεί σε ζώσα μορφή, είτε ως υπόστρωμα. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση, τόσο σε σχέση με την οπτική γωνία και την μεθοδολογία, όσο και με τα στοιχεία και την ανάλυση.

Το βιβλίο του Παν. Μπάρκα κάνει μια πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα των σχέσεων των Ελλήνων και Αλβανών στην Ήπειρο. Με την πληθώρα των στοιχείων και τις οξυδερκείς αναλύσεις καταφέρνει να γνωρίσει τον ΄Έλληνα αναγνώστη με τον τρόπο σκέψης της αλβανικής ιστοριογραφίας και φιλολογίας, τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, τις οικειοποιήσεις του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας ως μέσο στερέωσης του ανθελληνικού του εθνικισμού. Ταυτόχρονα προμηθεύει την ελληνική ιστοριογραφία με την πληθώρα των επιχειρημάτων απόδειξης του αβάσιμου όλων αυτών των ισχυρισμών.

Όλα τα ιστορικά γεγονότα έχουν την δική τους κοινωνιολογική προσέγγιση ως μια πρωτότυπη μαρτυρία και ερμηνεία γεγονότων και καταστάσεων που μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί επιφανειακά και μέσα από τα γνωστά κλισέ. Πρόκειται για το μάτι, την εμπειρία και τη γνώση ενός Έλληνα διανοούμενου που γεννήθηκε, μεγάλωσε, εργάζεται και κατοικεί στην Αλβανία.

Το βιβλίο αποτελείται από τρεις τόμους υπό τον γενικό τίτλο: « Τα ταξίδια της Φηγού».

Ο πρώτος τόμος φέρει ως δικό του χαρακτηριστικό τίτλο: « Ήπειρος: Η ταυτότητα και οικουμενικότητα του Ελληνισμού». Ο δεύτερος τόμος φέρει τον ιδιαίτερό του τίτλο: «Ήπειρος –η οικουμενικότητα του ελληνισμού ως ταυτότητα αντίστασης». Ο τρίτος τόμος φέρει ως δικό του τίτλο: « Ήπειρος – οι μυλόπετρες…. Αλλοιώθηκαν». 

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που καταφέρνει να συναρπάζει κάθε είδος αναγνώστη. Πληροφορεί και προσφέρει άπειρα τεκμήρια. Κάνει πρωτότυπες προσεγγίσεις και προβαίνει σε ανατρεπτικές μέχρι τώρα θεωρίες για διάφορα θέματα. Γκρεμίζει ταμπού και τολμά να ανοίξει μονοπάτια που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα ισορροπίες και σταθερές στο θέμα της Ηπείρου.

Η προσωπικότητα του συγγραφέα, που δε ξέρει να αναδιπλώνεται μπροστά στους κινδύνους, η αλήθεια, τα επιχειρήματα και τα επιστημονικά τεκμήρια, επισφραγίζουν το συγκεκριμένο βιβλίο.

Είναι ένα σπάνιο βιβλίο και όσον αφορά τη βιβλιογραφία, (περίπου 1000 στους τρεις τόμους) Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό της αφρόκρεμας της αλβανικής βιβλιογραφίας, οι πηγές της οποίας κάνουν ιδιαίτερα πειστικά τα συμπεράσματα του συγγραφέα.

Δυο λόγια για το συγγραφέα

Ο Αναπλ. Καθ. Παναγιώτης Μπάρκας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αλβανία στο αντικείμενο της Λαογραφίας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Ταυτόχρονα δημοσιογράφος. Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που αφορά τους δύο τομείς της δραστηριότητάς του. Υπηρέτησε Βουλευτής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην πρώτη πλουραλιστική βουλή στην Αλβανία. Είναι αξιόλογη φωνή στον αλβανικό τύπο για θέματα που αφορούν τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις αλλά και την αλβανική πραγματικότητα. Ζει με την οικογένειά του στο Αργυρόκαστρο.