Η περιοχή του Ασωπού, η πιο σοβαρή περίπτωση βιομηχανικής ρύπανσης στη χώρα μας, δείχνει να ελπίζει βάσιμα σε ένα νέο μέλλον. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε το σχέδιο απορρύπανσης και εξυγίανσης του Ασωπού, το οποίο η κυβέρνηση υποσχέθηκε να στηρίξει χρηματοδοτικά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σχηματάρι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και υπουργών της κυβέρνησης

Η περιοχή του Ασωπού, η πιο σοβαρή περίπτωση βιομηχανικής ρύπανσης στη χώρα μας, δείχνει να ελπίζει βάσιμα σε ένα νέο μέλλον. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε το σχέδιο απορρύπανσης και εξυγίανσης του Ασωπού, το οποίο η κυβέρνηση υποσχέθηκε να στηρίξει χρηματοδοτικά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σχηματάρι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και υπουργών της κυβέρνησης. 

«Θεσπίσαμε Παρατηρητήρια Υγείας και Περιβάλλοντος, δρομολογήσαμε την οριοθέτηση του ποταμού και τον εντοπισμό, επιτέλους, της εστίας της υπάρχουσας ρύπανσης, μελετήσαμε και οριοθετήσαμε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης και ανάπτυξης, με όλες τις αναγκαίες υποδομές όπως ο βιολογικός καθαρισμός, τα δίκτυα και η χωροταξική και πολεοδομική του οργάνωση (ήδη προχθές καταθέσαμε τη μελέτη οριοθέτησης της άτυπης και άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης, κάνοντας το καθοριστικό πρώτο βήμα για το βιομηχανικό πάρκο). Σχεδιάσαμε την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για να παρέμβουμε στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης. 

«Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Υπάρχει για πρώτη ίσως φορά σχέδιο. Συγκεκριμένο, συνολικό. Συνεκτικό, μελετημένο και στιβαρό. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν ξεκλειδώσει. Είμαστε όλοι μαζί, και έχουμε ισχυρούς συμπαραστάτες».

Οπως ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων θα τύχει της στήριξης της Πολιτείας. Κομβικό ρόλο θα παίξει το προσφάτως εξαγγελθέν Ταμείο Υποδομών, που «θα δώσει τη δυνατότητα να μοχλεύσουμε διαθέσιμους δημόσιους και τους ιδιωτικούς πόρους που είναι απαραίτητοι», υποστήριξε. «Ενισχύουμε τις προσπάθειες με όλα τα χρηματοδοτικά και θεσμικά μέσα που διαθέτουμε, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες».

Το σχέδιο της περιφέρειας συμπληρώνεται από δράσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Οπως υποσχέθηκε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, η πολιτεία θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και των απορρίψεών τους. Παράλληλα θα προωθήσει έργα για ασφαλή διαχείριση των υδατικών πόρων, κάτι που προωθείται με τα δύο έργα ΕΣΠΑ του Δήμου Τανάγρας, τις μελέτες για την ύδρευση και την άρδευση και την ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων.

«Κερδίσαμε»

Ιδιαίτερη στιγμή στη χθεσινή εκδήλωση ήταν η ομιλία του Γ. Κτιστάκη, εκπρόσωπου του Ινστιτούτου Αθανάσιου Παντελόγλου. «Σήμερα η πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη», ανέφερε. 

«Αυτό δεν ήταν αυτονόητο πριν από 12 έτη, όταν μια συμπαγής ομάδα πολιτών με επικεφαλής τον πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη και τον χημικό Θανάση Παντελόγλου ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης του Ασωπού. Χρειάστηκαν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις, κυρίως από το ΣτΕ και μία από το Στρασβούργο, για να τεθούν οι σημερινές βάσεις. Προχωρήσαμε λίγοι, χωρίς οικονομικά μέσα, χωρίς αποκλεισμούς δρόμων, χωρίς πολιτικές συμμαχίες, χωρίς άλλες εξαρτήσεις αλλά με πίστη στην επιστημονική ορθότητα και κερδίσαμε», κατέληξε.

(Πηγή: Καθημερινή)