«Κολλημένη» παραμένει η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων παρά την ευρωπαϊκή απαίτηση από το 2014 για υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του 3% των δημοσίων κτιρίων σε ετήσια βάση (2012/27/ΕΕ). Η διαδικασία κολλάει στον «ανύπαρκτο» ΚΕΝΑΚ αυτή τη στιγμή, κάτι που έχει κάνει ολόκληρο των κλάδο της κατασκευής και των επιχειρήσεων παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs)

«Κολλημένη» παραμένει η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων παρά την ευρωπαϊκή απαίτηση από το 2014 για υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του 3% των δημοσίων κτιρίων σε ετήσια βάση (2012/27/ΕΕ). Η διαδικασία κολλάει στον «ανύπαρκτο» ΚΕΝΑΚ αυτή τη στιγμή, κάτι που έχει κάνει ολόκληρο των κλάδο της κατασκευής και των επιχειρήσεων παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs). Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων δεν δείχνει να αποτελεί καν πολιτική προτεραιότητα παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει καταγράψει θετικά αποτελέσματα από τέτοιες παρεμβάσεις σε άλλα κράτη. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Ενέργειας, υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η καταγραφή και η κατάταξη των δημοσίων κτιρίων αν και η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από πολύ απλές παρεμβάσεις όπως είναι η εξοικονόμηση μέσω αυτοματισμών και σε δεύτερη φάση στο κέλυφος των κτιρίων. Οι φορείς της αγοράς από την άλλη, παρά το γεγονός ότι αναμένουν να «κινηθούν» οι διαδικασίες για να «πιάσουν δουλειά» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την πληρωμή αυτών των επενδύσεων στις οποίες εμπλέκονται και ευρωπαϊκοί φορείς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, EBRD κλπ.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τα κτήρια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές καταναλώσεις κτηρίων στην Ευρώπη. Στα νοικοκυριά για τη θέρμανση μόνο καταναλώνεται περίπου το 60% της τελικής ζήτησης ενέργειας ενώ μόλις το 30% των κτιρίων στην Ελλάδα διαθέτει θερμομόνωση. Οι ελληνικές κατοικίες από τις πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη.

Νέο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια

Παρ' όλες τις καθυστερήσεις, εξακολουθούν να ανακοινώνονται νέα προγράμματα στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα αλλά δείχνουν σαν το «γλυκό μέσα στο βάζο» που δεν μπορεί να αγγίξει.

Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη εργαλειοθήκη για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης των ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια αλλά και 5 πιλοτικές εφαρμογές σε χώρες της Μεσογείου προβλέπεται να υλοποιηθούν από το ευρωπαϊκό έργο PrioritEE. Η πρωτοβουλία υλοποιείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας – Ινστιτούτο Μεθοδολογιών Περιβαλλοντικής Ανάλυσης CNR-IMMA, ως συντονιστής, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των εταίρων του έργου, μεταξύ των οποίων και το ΚΑΠΕ. Το PrioritEE χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Μεσόγειο, «Interreg MED programme 2014-2020». Σκοπός του είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων χάραξης πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων σε πέντε χώρες της Μεσογείου: την Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και την Κροατία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί μια εργαλειοθήκη για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης των ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια και της διαδικασίας θέσπισης προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά ενεργειακές επενδύσεις. Τα σημαντικότερα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο για τις συμμετέχουσες τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι η βελτίωση των ικανοτήτων τους για την υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, για τη διαχείριση και παρακολούθηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης, όπως επίσης και για την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων δράσης με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των Δημοτικών κτιρίων.

Το PrioritEE ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Απευθύνεται σε αρχές αρμόδιες για τον καθορισμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των βιώσιμων ενεργειακών πολιτικών και των αντίστοιχων σχεδίων, σε επίπεδο Δήμου, στις περιοχές που συμμετέχουν στο έργο, όπως επίσης σε ενεργειακά κέντρα, περιβαλλοντικές ενώσεις, αναπτυξιακές εταιρείες, ΔΕΚΟ, εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα, κα.

(από insider.gr)