Για συγκεκριμένες περιοχές, στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-ExxonMobil-Total, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο 2ο Διεθνές Συνεδρίου Πετρελαίου με θέμα: «Ελλάδα: Τα αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας».
Πρόκειται για «οικόπεδα» νότια της Κρήτης που είχαν προκηρυχθεί στο δεύτερο γύρο παραχωρήσεων αλλά και νέες περιοχές.
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός είπε ότι βρισκόμαστε σε μία «ιδιαίτερη» συγκυρία, σε ότι αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων, όπου έχει εκδηλωθεί διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για «οικόπεδα» της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ενισχύεται η συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η στρατηγική της κυβέρνησης κινείται στους εξής άξονες:
- Πρώτον, «επιδιώκουμε να ενσωματώσουμε τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», όπως στην αξιοποίηση (π.χ. Νορβηγία) ή την έρευνα (Κύπρος, Ισραήλ).
- Έρχονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με κύριο στόχο τη μείωση του χρονικού διαστήματος από την εκδήλωση ως την αποδοχή ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων.
- «Έχουμε συμφωνήσει με την ΕΔΕΥ», όπως είπε ο υπουργός, για σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στη θεσμική θωράκιση και την «ισχυρή» αναβάθμιση της λειτουργίας της.
- Η στρατηγική κινείται αυστηρά εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, με ότι αυτό συνεπάγεται και για θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος.
- «Προχωράμε», σημείωσε ο κ. Σταθάκης, στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων ή/και την επαναξιολόγηση παλαιότερων, διαδικασία που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και για νέα «οικόπεδα», όπως έγινε πρόσφατα, για παράδειγμα, από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ-ExxonMobil-Total.
H κοινοπραξία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες περιοχές, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε. Πρόκειται για «οικόπεδα» νότια της Κρήτης που είχαν προκηρυχθεί στο δεύτερο γύρο παραχωρήσεων αλλά και νέες περιοχές.
Επιδιώκουμε τη σταδιακή επαναπροκήρυξη διαγωνισμών και για άλλες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας, προσέθεσε.
Τέλος, ο υπουργός εξήρε το έργο των στελεχών των Ελληνικών Πετρελαίων, τονίζοντας το διεθνές κύρος του ομίλου και προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε να συνεχισθεί η σταθερή πορεία των τελευταίων ετών».
Τα ΕΛΠΕ αποτελούν και μία εταιρεία-μοχλό για τις νέες δραστηριότητες στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, τόνισε.
Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΕΤΙ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής και διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και επικεφαλής ελληνικών και διεθνών φορέων.
(Τελευταία ανανέωση 12:30)