Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις μέσω του Facility Management ήταν το θέμα του «FMDAYS 2017 - INNOVATION & TRENDS IN FACILITY MANAGEMENT» στο οποίο η Siemens Α.Ε. συμμετείχε ως κύριος χορηγός. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο HELLENIC FACILITY MANAGEMENT ASSOCIATION (HFMA), τον φορέα εκπροσώπησης των ελληνικών εταιρειών για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στις 24 Απριλίου, παρουσία εκπροσώπων σημαντικών φορέων και εταιρειών

Οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις μέσω του Facility Management ήταν το θέμα του « FMDAYS 2017 - INNOVATION & TRENDS IN FACILITY MANAGEMENT» στο οποίο η Siemens Α.Ε. συμμετείχε ως κύριος χορηγός. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο HELLENIC FACILITY MANAGEMENT ASSOCIATION ( HFMA), τον φορέα εκπροσώπησης των ελληνικών εταιρειών για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στις 24 Απριλίου, παρουσία εκπροσώπων σημαντικών φορέων και εταιρειών.

 

Ο κ. Roberto Fumagalli, Market and Sales Manager Life Science της Siemens Building Technologies στην Ελβετία, ως ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, μίλησε για τις εφαρμογές και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Internet of Things στη διαχείριση των κτηρίων. Ο κ. Fumagalli εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η ανάλυση των δεδομένων στηρίζει την απόδοση ενός κτηρίου, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές. Η αξία αυτή μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση, αυξημένη αποτελεσματικότητα, μειωμένο κόστος, μείωση κινδύνων και βελτίωση της ποιότητας. Μιλώντας για την κατανάλωση ενέργειας των κτηρίων, ο κ. Fumagalli παρουσίασε στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το 45% της ενέργειας για θέρμανση και ψύξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιείται από τους οικιακούς χρήστες, το 37% από τη βιομηχανία και το 18% από τον τομέα των υπηρεσιών. Κάθε τομέας ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Fumagalli, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη ζήτηση, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να στραφεί στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη βιομηχανία, η μείωση του ενεργειακού κόστους μπορεί να κυμανθεί από 4-10%, με επενδύσεις που αποσβένονται σε λιγότερα από 5 χρόνια, δήλωσε ο κ. Fum agalli.

 

Ο κ. Σταύρος Μπουλταδάκης, Υπεύθυνος Προώθησης Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Τομέα Κτηριακών Αυτοματισμών της Siemens A. E. αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στους Κτηριακούς Αυτοματισμούς ως βασικό παράγοντα μείωσης των λειτουργικών εξόδων και αύξησης της αποδοτικότητας στη Διαχείριση Εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλταδάκη, το 80% του συνολικού κόστους ενός κτηρίου αφορά την περίοδο λειτουργίας του. Από αυτό, το 40% δαπανάται για την ενέργεια, το 30% για τη συντήρηση και το 10% σε άλλα κόστη. Ωστόσο, τα «πράσινα» κτήρια έχουν 8 - 9 % μειωμένο κόστος λειτουργίας και 7 – 8% υψηλότερη αξία. Έτσι, μειώνοντας τις καταναλώσεις ενέργειας μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα συνολικά κόστη λειτουργίας του κτηρίου.

 

Η Siemens, σύμφωνα με τον κ. Μπουλταδάκη, προσφέρει προστασία της επένδυσης σε όλο τον κύκλο ζωής του κτηρίου, παρέχοντας ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων Κτηριακού Αυτοματισμού, όπως τη νέα γενιά σταθμών διαχείρισης Desigo CC, την γκάμα βανών Combi, τους νέους ελεγκτές χώρων DXR2, τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης Cerberus PRO και τη διαδικτυακή πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης και δημιουργίας ενεργειακών αναφορών Siemens Navigator. Ειδικότερα, μέσω του παραπάνω χαρτοφυλακίου επιτυγχάνεται μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων έως και 30%, βελτιώνεται το μέσο ROI (Return Of Investment) έως και 6,6% και η συνολική επένδυση αποκτά μεγαλύτερη αξία.

«Χάρη στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης των κτηρίων, τα κτήρια έχουν τη δυνατότητα να μας μιλούν, να μας λένε τι τους συμβαίνει, πόση ενέργεια καταναλώνουν και πώς μπορούν να γίνουν καλύτερα» τόνισε ο κ. Μπουλταδάκης. Τέλος, σημείωσε ότι «ο Τομέας Κτηριακών Αυτοματισμών της Siemens έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τον διαχειριστή του κτηρίου να καταλάβει τι λένε τα κτήρια, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργήσει κτήρια που να είναι οικονομικότερα, πιο αποδοτικά, πιο αξιόπιστα και περισσότερο ασφαλή».