Κρίσιμες θα είναι για τη ΔΕΗ οι εξελίξεις μετά την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο, με επίκεντρο τις επιπτώσεις αναφορικά με το προς πώληση χαρτοφυλάκιο του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της. Αποτελεί γρίφο, που θα λυθεί κατά το επόμενο διάστημα, το εάν οι τεραστίων διαστάσεων ζημίες θα δημιουργήσουν προσκόμματα στη διαμόρφωση του πωλητηρίου των μονάδων οι οποίες θα μπουν τελικά στο …καλάθι

Κρίσιμες θα είναι για τη ΔΕΗ οι εξελίξεις μετά την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο, με επίκεντρο τις επιπτώσεις αναφορικά με το προς πώληση χαρτοφυλάκιο του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της. 

Αποτελεί γρίφο, που θα λυθεί κατά το επόμενο διάστημα, το εάν οι τεραστίων διαστάσεων ζημίες θα δημιουργήσουν προσκόμματα στη διαμόρφωση του πωλητηρίου των μονάδων οι οποίες θα μπουν τελικά στο …καλάθι.

Παρόλο που εντόνως διαδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο για την αντικατάσταση του Αμύνταιου στο …πωλητήριο, στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η λίστα με τις μονάδες, οι οποίες θα μπουν στον …πάγκο για πούλημα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.

Επιπλέον, παράγοντας της ενεργειακής αγοράς μιλώντας στο energia. gr, αναφέρει ότι αν και η μονάδα στο Αμύνταιο τράβηξε την προσοχή ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων, αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. 

«Είναι απορίας άξιον, ακόμη και πριν την καταστροφή, εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για το Αμύνταιο. Εκτός εάν η ΔΕΗ το έδινε τζάμπα», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός στο Αμύνταιο, βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας περίπου 17.500 ωρών, ουσιαστικά έως το 2021. Μετά για να λειτουργήσει θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση ώστε να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών αέριων ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Μόνο για την υγρή αποθείωση _ για να μην πούμε για τις βελτιώσεις που απαιτούνται για τη συγκράτηση των υπολοίπων ρύπων _ θα απαιτηθούν, πιθανώς, περί τα 100 εκατ. ευρώ. Όσο για το λιγνιτικό δυναμικό, η ποιότητά του, άρα και η θερμογόνος δύναμή του, μπορεί να μην είναι τόσο κακής ποιότητας όσο της Μεγαλόπολης, αλλά χαρακτηρίζεται το πολύ ως μέτρια. Ποιος λοιπόν θα θελήσει να επενδύσει στο Αμύνταιο»;

Από την πλευρά τους, στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν ότι αν και μακροπρόθεσμα μπορεί να μην είναι εφικτή η ανάκτηση όλου του κοιτάσματος στο Ορυχείο Αμύνταιου, εκτιμούν ότι ένα μέρος του μπορεί να αξιοποιηθεί και μάλιστα να καλύψει τις περίπου 7.500 ώρες λειτουργίας που απομένουν για τη λειτουργία της μονάδας, όπως είναι σήμερα. Το κοίτασμα στο Αμύνταιο πριν την κατολίσθηση αντιστοιχούσε στο 5% με 7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ. Όσο για το εάν περιλαμβάνεται στη λίστα των προς πώληση μονάδων επισημαίνουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς και ο τελικός κατάλογος δεν έχει διαμορφωθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης για τη ΛΑΡΚΟ, ανέφερε ότι η ζημιά για τη ΔΕΗ στο Αμύνταιο είναι διαχειρίσιμη. 

Όσον αφορά στη διερεύνηση των αιτίων κατολίσθησης του περασμένου Σαββάτου στο Ορυχείο Αμυνταίου, η ΔΕΗ συγκρότησε 8μελή επιστημονική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων. Το πόρισμά της θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιουνίου. Τότε αναμένεται ότι θα υπάρχει εκτίμηση και για το ύψος της ζημίας, το οποίο θα εξαρτηθεί από τον μηχανολογικό εξοπλισμό που μπορεί να διασωθεί και από το ποσοστό του κοιτάσματος που θα μπορεί τελικά να εξορυχτεί. 

Όσον αφορά στον κίνδυνο να μην λειτουργήσει τον ερχόμενο χειμώνα η τηλεθέρμανση στην πόλη του Αμύνταιου, ο πρόεδρος της επιχείρησης υποστήριξε ότι, οι ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τη λειτουργία της μονάδας τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε ότι η ΔΕΗ θα αναλάβει το 50% του κόστους μετεγκατάστασηςτου οικισμού των Αναργύρων.