Νέα νομοθεσία που θα καταργεί την καύση άνθρακα πρόκειται να θεσπίσει η Φινλανδία το 2018, προβλέποντας ταυτόχρονα αύξηση φόρων στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων αντί των ορυκτών καυσίμων. Ο επικεφαλής του τμήματος ενέργειας της Φινλανδίας, Riku Huttunen, δήλωσε στο Reuters ότι η τρέχουσα στρατηγική είναι να απαλλαγεί η χώρα από τον άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ το προσεχές έτος θα ξεκινήσει η συνήθης νομοθετική διαδικασία

Νέα νομοθεσία που θα καταργεί την καύση άνθρακα πρόκειται να θεσπίσει η Φινλανδία το 2018, προβλέποντας ταυτόχρονα αύξηση φόρων στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων αντί των ορυκτών καυσίμων.

Ο επικεφαλής του τμήματος ενέργειας της Φινλανδίας, Riku Huttunen, δήλωσε στο Reuters ότι η τρέχουσα στρατηγική είναι να απαλλαγεί η χώρα από τον άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ το προσεχές έτος θα ξεκινήσει η συνήθης νομοθετική διαδικασία.

Η Φινλανδία χρησιμοποιεί τον άνθρακα περισσότερο από όλες τις σκανδιναβικές χώρες, με περίπου 10% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα.

Για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα από την «απανθρακοποίηση», θα πρέπει να αυξήσει την ποσότητα ενέργειας που παράγεται από εναλλακτικές πηγές.

Δεδομένου ότι το 66% του άνθρακα εισάγεται από τη Ρωσία, το Ελσίνκι εντείνει τις προσπάθειες μείωσης της εξάρτησής του από τις ρωσικές εισαγωγές με δύο νέους αντιδραστήρες το 2018 και το 2024 αντίστοιχα.

Η Φινλανδία βασίζεται, εν πολλοίς, στην πυρηνική ενέργεια, για να ανταπεξέλθει στο 30% των ενεργειακών της αναγκών. Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πυρηνικής Ενέργειας κατατάσσει τους αντιδραστήρες της χώρας στους πλέον αποδοτικούς παγκοσμίως, εκτιμώντας ότι η δυναμικότητά της θα μπορούσε να ανέλθει σε 60% μέχρι το 2025, αν ολοκληρωθούν όλα τα τρέχοντα έργα.

Ωστόσο, η αυξημένη χωρητικότητα της Φινλανδίας θα μπορούσε να υπονομευθεί από τη γειτονική Σουηδία, η οποία κλείνει δύο από τους αντιδραστήρες της, γεγονός που προμηνύει ότι θα υπάρξει λιγότερη ενέργεια μέσω των διασυνδεδεμένων δικτύων.

(από euractiv.gr)