Η Ασία θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, εισάγοντας περισσότερο από το 70% του καυσίμου ως το 2030. Ωστόσο, από το 2025, η Κίνα, η Ινδία και η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα εισάγουν αθροιστικά μεγαλύτερες ποσότητες LNG από τις αντίστοιχες αθροιστικές εισαγωγές της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Ταϊβάν.

Η Ασία θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, εισάγοντας περισσότερο από το 70% του καυσίμου ως το 2030. Ωστόσο, από το 2025, η Κίνα, η Ινδία και η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ( ASEAN, σ.σ. Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες) θα εισάγουν αθροιστικά μεγαλύτερες ποσότητες LNG από τις αντίστοιχες αθροιστικές εισαγωγές της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Ταϊβάν.

Αυτά αναφέρει η Παγκόσμια Έκθεση για το LNG που δημοσίευσε το Bloomberg New Energy Finance και στην οποία εξετάζονται οι τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στην έκθεση προσδιορίζονται οι βασικοί παράγοντες που επιδρούν στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς, διατυπώνονται προβλέψεις για τη ζήτηση και την προμήθεια LNG σε διεθνές επίπεδο έως το 2030 και διερευνώνται οι επιπτώσεις τους στα συμβόλαια και την τιμολόγηση του LNG.

Στην τρέχουσα έκδοση της Έκθεσης εξετάζεται η ανάπτυξη της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο 2017 και ενημερώνονται οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση και προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου ως το 2030.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της Έκθεσης συνοψίζονται στα εξής:

1. Η παγκόσμια ζήτηση LNG αυξάνεται ταχύτατα

Η παγκόσμια κατανάλωση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάσει φέτος τα 280 εκατ. μετρικούς τόνους, γεγονός που αναδεικνύει μια ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 8,8% από το 2016. Μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 3,8% αναμένεται να ωθήσει τη ζήτηση ως το 2020 στα 314 εκατ. μετρικούς τόνους / έτος.

 

2. Θα υπάρξει υπερπαραγωγή ως το 2024

Καθώς η παραγωγική ικανότητα θα υπερβεί τα 400 εκατ. μετρικούς τόνους / έτος ως το 2020, τη χρονιά αυτή η πλεονάζουσα παραγωγή θα αγγίξει το μέγιστο των 87 εκατ. μετρικών τόνων / έτος. Πολύ λίγα έργα που βρίσκονται πριν το στάδιο της τελικής απόφασης για εξόρυξη θα προχωρήσουν νωρίτερα από το 2020, οδηγώντας σε μια οριακά ισορροπημένη αγορά ως το 2024.

 

3. Χαμηλότεροι όγκοι και αυξανόμενες επαναδιαπραγματεύσεις στα συμβόλαια LNG

Μόνο 5,7 εκατ. μετρικοί τόνοι / έτος είναι η αξία των συμβολαίων LNG ορισμένου χρόνου που υπογράφηκαν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό από το 2010. Οι αγοραστές συνέχισαν να πιέζουν για επαναδιαπραγμάτευση παλαιών συμβολαίων με υψηλότερες τιμές και χωρίς ευελιξία προορισμού.

 

4. Τιμές υπό πίεση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020

Το καλοκαίρι του 2017, οι τρέχουσες τιμές του LNG ήταν υψηλότερες από $ 5 / MMBtu στην Ασία, ανάκαμψη που βασίστηκε στην ισχυρότερη τιμή του πετρελαίου. Δεδομένης της υψηλότερης εποχιακής ζήτησης το χειμώνα, οι τρέχουσες τιμές θα αυξηθούν το τέταρτο τρίμηνο 2017. Μέχρι το 2020, οι τρέχουσες τιμές θα πρέπει να διατηρηθούν υπό έλεγχο λόγω της αναπόφευκτης υπερπροσφοράς.

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στην Έκθεση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το ανταγωνιστικό κόστος μεταξύ του φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πηγών, την ανάπτυξη των υποδομών, τους μηχανισμούς συμβολαίων και τιμολόγησης, την εμπορική συμπεριφορά αγοραστών και προμηθευτών και τους στόχους για τη φορολόγηση και τις εκπομπές άνθρακα.