Χωρίς παρεμβάσεις στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο στα κτήρια όσο και στις μεταφορές, η Κύπρος δεν θα επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους της ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση του εξωτερικού ακαδημαϊκού συμβούλου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρου Ζαχαριάδη

Χωρίς παρεμβάσεις στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο στα κτήρια όσο και στις μεταφορές, η Κύπρος δεν θα επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους της ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση του εξωτερικού ακαδημαϊκού συμβούλου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρου Ζαχαριάδη για την οικονομική βιωσιμότητα μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στην Κύπρο, τα βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύονται στην τελευταία έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του Κέντρου «Οικονομική Έρευνα».

Η ανάλυση τονίζει την ανάγκη για νομοθετικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες προκειμένου η Κύπρος να πετύχει τους στόχους της. Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη για μια «πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση», που θα δίνει συγκεκριμένα κίνητρα για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας, μειώνοντας το φορολογικό βάρος της εργασίας και αυξάνοντας την αντίστοιχη επιβάρυνση των δραστηριοτήτων εκείνων που σπαταλούν ενέργεια και φυσικούς πόρους.

 

Τα κτήρια

Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, διενεργήθηκε λεπτομερής ανάλυση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας στην κυπριακή οικονομία, με έμφαση στον κτηριακό τομέα.

Η ανάλυση διαπιστώνει μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στην Κύπρο, τόσο σε οικιστικά κτήρια όσο και σε κτήρια του τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Οι δύο αυτοί τομείς (οικιακός και τριτογενής) καταναλώνουν το 30% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη χώρα, και ειδικότερα ευθύνονται για το 80% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

 

Επενδύσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας απαιτεί σημαντικούς πόρους για τη διενέργεια ενεργειακών αναβαθμίσεων στα υφιστάμενα κτήρια. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να προέρχονται όχι μόνο από δημόσιες δαπάνες, αλλά και από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες χώρες.

 

Οι μεταφορές

Σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση της ενεργειακής παραγωγικότητας της οικονομίας οφείλει να έχει και ο τομέας των μεταφορών, που ευθύνεται για τη μισή περίπου τελική κατανάλωση ενέργειας στην Κύπρο.

«Χωρίς αισθητή αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, η Κύπρος θα εξακολουθεί να μένει πίσω στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων», τονίζεται.

 

Η πρόταση

Από την ανάλυση προκύπτει ότι «η αξιοποίηση των δυνατοτήτων αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή παραγωγικότητα της κυπριακής οικονομίας. Από άποψη κόστους-αποτελεσματικότητας, οι πιο κατάλληλες παρεμβάσεις είναι η θερμομόνωση της οροφής των κτηρίων και η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού με νέα πολύ υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, πιο δραστικές παρεμβάσεις στον κτηριακό τομέα έχουν συνήθως χαμηλότερη αποτελεσματικότητα ως προς το κόστος τους».

 

(Πηγή: politis.com.cy)