Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ να προσδοκά υποβολή δεσμευτικών προσφορών πριν το τέλος του χρόνου. Οι 12 εβδομάδες, όπως προβλέπεται από την πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού, μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους επενδυτές άρχισαν να υπολογίζονται από χθες οπότε και υπέγραψαν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ να προσδοκά υποβολή δεσμευτικών προσφορών πριν το τέλος του χρόνου.

Οι 12 εβδομάδες, όπως προβλέπεται από την πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού, μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους επενδυτές άρχισαν να υπολογίζονται από χθες οπότε και υπέγραψαν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, σήμερα ανοίγει το virtual data room του Διαχειριστή με τους δύο μνηστήρες, την κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), FluxysS.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και την άλλη ισπανική εταιρία και διαχειριστή της Γαλικίας τη Regasificadora del Noroeste S.A, να έχουν πρόσβαση στα... άδυτα της ελληνικής εταιρίας.

Στα χέρια τους επίσης έχουν το τεύχος, τα σχετικά έγγραφα της δεύτερης φάσης και την αίτηση της υποβολής προσφορών και για διάστημα 12 εβδομάδα οι δύο υποψήφιοι θα μπορούν να ελέγξουν νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες τεχνικές εκθέσεις. Θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επισκέψεις και να υποβάλλουν ερωτήσεις στη διοίκηση του Διαχειριστή, ενώ στη διάθεση τους θα έχουν και τα σχέδια των συμβάσεων αγοράς μετοχών (SPA) και συμφωνίας μετόχων (SHA).

Το πρώτο θα συναφθεί ανάμεσα στον προτιμητέο επενδυτή και τους πωλητές και το δεύτερο μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του προτιμητέου επενδυτή.

Από την άλλη μεριά κυβερνητικές πηγές ανεβάζουν ψηλά τον πήχη ως προς το προσφερόμενο τίμημα και ήδη ανεξάρτητοι μελετητές θα προχωρήσουν στην αποτίμηση τόσο για λογαριασμό του Ταμείου και του ελληνικού δημοσίου όσο και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει μεγάλη "προίκα" όπως ανακτήσιμα έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 146 εκατ. ευρώ αλλά και περιουσιακά στοιχεία όπως οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα (με την αναβάθμιση της να ολοκληρώνεται την Άνοιξη) και φυσικά το έργο του αγωγού μεταφοράς TAP, το οποίο ενισχύει το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή.

Οι λόγοι αυτοί όπως και η πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας ωθούν κυβερνητικούς παράγοντες να κάνουν λόγο για προσδοκώμενο τίμημα πολύ υψηλότερο από εκείνο που είχε προσφέρει η SOCAR και ήταν στα 400 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο ΔΕΣΦΑ το 2016 είχε εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας. Τα προ φόρων κέρδη ανέβηκαν κατά 98% σε σχέση με το 2015 στα 49,7 έναντι 25,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν πάνω από 105% στα 34,3 εκατ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA έκλεισαν στα 104,2 εκατ. ευρώ έναντι 81,8 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ για το 2016 ήταν υψηλότερα στα 206 εκατ. ευρώ από 173,5 εκατ. ευρώ.

 

(Πηγή: euro2day.gr)