Με μια πρωτοπορία η οποία δεν θεωρείται ιδιαίτερα συνηθισμένη όταν πρόκειται για τον συχνά δυσκίνητο δημόσιο τομέα, τα δημόσια κτίρια «ανοίγουν» το δρόμο για την χρήση καθαρής οικονομικής ενέργειας, την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων και την χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Με μια πρωτοπορία η οποία δεν θεωρείται ιδιαίτερα συνηθισμένη όταν πρόκειται για τον συχνά δυσκίνητο δημόσιο τομέα, τα δημόσια κτίρια «ανοίγουν» το δρόμο για την χρήση καθαρής οικονομικής ενέργειας, την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων και την χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Κάποιοι δήμοι σε συνεργασία με την Greenpeace αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να βάλουν το δικό τους πρώτο «λιθαράκι» στις ενεργειακές κοινότητες και τοποθετούν φωτοβολταϊκά στις στέγες δημόσιων κτιρίων (σχολείων κλπ) με το σύστημα της εικονικής αυτοπαραγωγής. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο προβλέπεται από ελληνικό θεσμικό πλαίσιο (ν. 4414/2016) και επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (συγκριτικά με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους) και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (πχ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ). Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με την Greenpeace, θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τους Δήμους, ποσά που μέχρι σήμερα δαπανούνταν για να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών.

Το πρώτο έργο, το οποίο βασίστηκε σε αυτή τη λογική, αφορούσε σε ένα σύστημα φωτοβολταϊκών 10 κιλοβάτ που εγκαταστάθηκε στην οροφή ενός σχολείου στη Θεσσαλονίκη. Προς την ίδια κατεύθυνση, ο δήμος Λαρισαίων θα εγκαταστήσει σειρά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200kW σε οροφές δημοτικών κτιρίων, με την Greenpeace να δωρίζει συμβολικά το πρώτο από αυτά τα συστήματα, ισχύος 15kWΗ παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της εικονικής αυτοπαραγωγής και θα πιστώνεται σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας κοινωνικών δομών του Δήμου που δεν διαθέτουν κατάλληλη οροφή για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Aνοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών

Το υφιστάμενο πλαίσιο για την εικονική αυτοπαραγωγή δεν επιτρέπει στους Δήμους τον εικονικό συμψηφισμό της ενέργειας που παράγουν δημοτικά φωτοβολταϊκά συστήματα με μετρητές τρίτων προσώπων (π.χ. νοικοκυριά). Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει με το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, όπου θα είναι δυνατόν – με πρωτοβουλία του Δήμου – η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και ο διαμοιρασμός της ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά της τοπικής κοινωνίας για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η ενδεικτική παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 200kW είναι περίπου 280.000 κιλοβατώρες ετησίως (ενέργεια αντίστοιχη με αυτήν που καταναλώνουν ετησίως περίπου 75 νοικοκυριά). Τα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν σε διαθέσιμες δημοτικές οροφές ή στέγαστρα, και θα παράγουν ενέργεια που θα συμψηφίζεται 'εικονικά' με δημοτικούς μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που βρίσκονται σε άλλα κτίρια.

 

Με ενίσχυση από την Greenpeace

Η Greenpeace θα εγκαταστήσει με δικούς της πόρους ένα σύστημα 15kW στη στέγη του 4ουΓυμνασίου – Λυκείου Λάρισας. Το μικρό αυτό σύστημα θα παράγει περίπου 21.000 κιλοβατώρες ετησίως και θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα των κοινωνικών δομών που στεγάζονται στο "Ροδοπούλειο". Πρόκειται για τη δεύτερη δράση της Greenpeace, που έχει ήδη εγκαταστήσει το πιλοτικό φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10kW σε σχολείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το σύστημα στην Θεσσαλονίκη θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί την εικονική αυτοπαραγωγή και η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία Δήμου Λάρισας και Greenpeace φιλοδοξεί να προχωρήσει την ηλιακή κοινωνική πολιτική στο επόμενο επίπεδο, επενδύοντας σε έργο μεγαλύτερης κλίμακας αλλά και δημιουργώντας ένα πρότζεκτ-οδηγό και για άλλους Δήμους.

 

(Πηγή: insider.gr)