Αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της BMW πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ από «Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων». Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η επιθεώρηση είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις ενός ανώνυμου κατασκευαστή αυτοκινήτων στη Γερμανία.

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της BMW πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ από «Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων».

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η επιθεώρηση είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις ενός ανώνυμου κατασκευαστή αυτοκινήτων στη Γερμανία.

Ο έλεγχος «σχετίζεται με τις ανησυχίες της Επιτροπής αναφορικά με το γεγονός ότι αρκετοί Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν τη δημιουργία καρτέλ και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)», αναφέρει η σχετική δήλωση της Επιτροπής.

Εκτός από την επίθεση με το σκάνδαλο Dieselgate που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο το 2015, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποστηρίζουν την αναμενόμενη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων με ορυκτά καύσιμα και την εμφάνιση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς επίσης νέων δοκιμών εκπομπών και μειώσεις των προτύπων CO2.

Κατά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της BMW, οι υπάλληλοι της Κομισιόν συνοδεύονταν από ομολόγους τους από τη γερμανική αρχή ανταγωνισμού. Οι επιθεωρήσεις αποτελούν προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο των ερευνών για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Το γεγονός ότι η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες, λόγω αθέμιτης συμπεριφοράς, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας. Η Επιτροπή σέβεται τα δικαιώματα υπεράσπισης, ιδίως το δικαίωμα των εταιρειών να γίνονται δεκτές σε ακρόαση».

 

(Πηγή: euractiv.gr)