“Για ...Χίο Τράβηξε” η Μεταφόρτωση Ρωσικού Ντήζελ για να Παρακάμψει τις Δυτικές Κυρώσεις

“Για ...Χίο Τράβηξε” η Μεταφόρτωση Ρωσικού Ντήζελ για να Παρακάμψει τις Δυτικές Κυρώσεις
energia.gr
Τρι, 13 Αυγούστου 2024 - 15:11

Στο Βόρειο Αιγαίο φαίνεται ότι γίνονται, πλέον, οι μεταφορτώσεις ρωσικού ντήζελ από πλοίο σε πλοίο (Ship to Ship - STS) , καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει τις απευθείας μεταφορές φορτίων από ρωσικά λιμάνια, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, επικαλούμενο πηγές της αγοράς. Αν και οι ΝΟΤΑΜ του ελληνικού πολεμικού ναυτικού απομάκρυναν από το Λακωνικό Κόλπο τα πλοία που εμπλέκονταν στις μεταφορτώσεις αυτές, σήμερα φαίνεται ότι νέο σημείο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων αυτών είναι τα διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου

Μετά την επιβολή πλήρους εμπάργκο εκ μέρους της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2023, οι έμποροι άρχισαν να εκτρέπουν τα φορτία ντήζελ από τα λιμάνια της Ρωσίας προς την Βραζιλία, την Τουρκία, αφρικανικές χώρες, την Ασία αλλά και σε μεταφορτώσεις STS. Οι τελευταίες καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό των ρωσικών φορτίων από τις Δυτικές χώρες.

xΤα διεθνή ύδατα του Λακωνικού Κόλπου ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για τη διενέργεια μεταφορτώσεων STS για το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, λόγω της εγγύτητας και προς τα λιμάνια της Ρωσίας και προς το Σουέζ, το οποίο παρέχει πρόσβαση στις αγορές της Ασίας.

Τον Απρίλιομ η Ελλάδα εξέδωσε δύο ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, προτρέποντας τα εμπορικά και άλλα πλοία να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα τάνκερ που μετέφεραν ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα μετακινήθηκαν από τα νερά της ΝΑ Πελοποννήσου προς τη Μάλτα αλλά και το Πορτ Σάιντ στη Βόρεια Αίγυπτο.

Τον Ιούλιο, τουλάχιστον τέσσερα σκάφη που συνολικά μετέφεραν περί τους 123.000 μετρικούς τόνους ντήζελ και βενζίνης, τα οποία είχαν φορτωθεί από τα ρωσικά λιμάνια Taman και Tuapse στη Μαύρη Θάλασσα, έπλευσαν για μεταφόρτωση στα διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του LSEG, παγκόσμιου παρόχου δεδομένων και υποδομής για τις χρηματοοικονομικές αγορές με έδρα το City του Λονδίνου.

Άλλα τρία πλοία έχουν φορτώσει ως τώρα, εντός του Αυγούστου, συνολικά 100.000 τόνους βενζίνης περίπου και κατευθύνονται νοτίως νησιών του Βορείου Αιγαίου με σκοπό τη μεταφόρτωση STS, σύμφωνα με traders και στοιχεία της αγοράς.

Οι πρόσφατες κυρώσεις της ΕΕ, εξάλλου, θα μπορούσαν να είναι άλλος ένας λόγος για την ανάκαμψη της δραστηριότητας STS, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν το δέκατο τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είχε ως στόχο να πατάξει τον λεγόμενο “σκιώδη στόλο” των ξένων πλοίων που μεταφέρουν τα πετρελαϊκά προϊόντα της.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 3,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ντήζελ και πετρελαίου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων έως και 0,8 εκατομμυρίων τόνων από το Tuapse και το Taman, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.